Socol: România are dreptul să negocieze pentru dezvoltare, nu pentru a se duce în groapă

Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta şi-a exprimat, pe o reţea de socializare, punctul de vedere referitor la respingerea Codului Fiscal de către preşedintele Klaus Iohannis şi negocierea deficitului structural.

"Înţeleg că motivul respingerii Codului Fiscal este nerespectarea ţintei de 1% din PIB deficit structural", a scris Socol, pe pagina sa de Facebook.

"Cine credeţi că va respecta ţinta de deficit structural în 2016, conform ultimei prognoze a Comisiei Europene? Germania, Olanda, Estonia Cipru şi Luxemburg. Restul au nevoie de dezvoltare!" – a continuat acesta.

El a dat exemple de articole pe care le-a publicat în presă, pe aceeaşi temă.

"Pe 2 martie 2012, prin preşedinte, România semna Tratatul Fiscal, alături de alte 24 de state europene. Prin acest Tratat, România se obligă să respecte regulile fiscale impuse şi să atingă ţintă de deficit bugetar structural de 0,7%, mai apoi 1% din PIB în 2014. Prima întrebare am pus-o şi atunci o pun şi acum: de ce s-a angajat România să fie fruncea austerităţii din UE? (reamintesc că în perioada 2010-2013 România a avut a două cea mai dura austeritate din UE, după Grecia)", scria Cristian Socol, în Adevarul.ro.

Consilierul premierului a amintit că a şi-a mai făcut publică opinia "despre faptul că România poate să acceseze dreptul de a negocia un MTO (deficit pe termen mediu – n.r.) pentru dezvoltare, nu pentru a se duce în groapă".

Astfel, într-un articol din ZF.ro, acesta se întreba "de ce România ar fi nesustenabilă cu un deficit de 2,5% din PIB, iar Marea Britanie, cu 3,6%, Spania cu 3,7% sau Franţa cu 4,1% din PIB ar fi sustenabile?".