De ce sa te pierzi in bilanturi complicate si in hatisul de reglementari fiscale, cand poate sa o faca altcineva mai bine decat tine, mai rapid si profesionist? Ba chiar sa iti reduca si costurile? Acest rationament il fac tot mai multe companii din Romania, deschizand tot mai larg usa externalizarii serviciilor catre firme specializate.

Tendinta companiilor de a-si externaliza serviciile este tot mai pronuntata, indiferent de domeniul de activitate sau de tara. Specialistii spun ca o astfel de abordare nu este un moft, ci o realitate dictata de nevoia reducerii cheltuielilor.


“Fiecare ban e foarte important pentru firme. Astfel, din experienta, am constatat ca externalizarea serviciilor, cum sunt cele contabile, si nu administrarea lor in regie proprie, aduce economii de 15-30% si chiar 50%, daca vorbim de companii cu peste 500 de angajati”, a declarat, pentru Capital Mirela Novac, consulting manager la Riff Group din Bucuresti. Compania are deja in portofoliu clienti cu capital romanesc, dar si strain. Pentru acestia, Riff Group presteaza servicii financiar-contabile.


In ultimii ani, numarul firmelor care ofera astfel de servicii a crescut foarte mult pe piata romaneasca. Din datele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), reiese ca, numai anul trecut, numarul firmelor specializate in expertiza si contabilitate a crescut cu 25%, de la 2.800 la 3.648. Evident, si numarul de clienti e in continua crestere. “Firmele nou-infiintate, care nu au un volum de lucru foarte mare in tot ceea ce inseamna contabilitate, recurg tot mai mult la companii specializate, catre care externalizeaza aceasta activitate”, explica Mirela Novac, a carei companie si-a dublat cifra de afaceri in 2005, comparativ cu 2003.


Pe piata romaneasca, au aparut chiar si jucatori care preiau partea de contabilitate pentru companii de top la nivel mondial. Este cazul Genpact Romania, controlata de gigantul american General Electric. si-a inceput operatiunile pe piata locala in septembrie anul trecut, atrasa tocmai de oportunitatile tot mai numeroase din sectorul serviciilor externalizate de finante si contabilitate.
La numai noua luni de la inceperea activitatii, firma a obtinut rezultate peste asteptari, astfel ca acum are 34 de contracte. “Am angajat 150 de oameni, toti cu studii superioare si vorbitori de doua limbi straine, si, cel mai probabil, pana la finele anului, vom avea 400 de angajati. De fapt, forta de munca foarte ieftina, dar calificata a fost si motivul pentru care s-a deschis aceasta reprezentanta aici. Ne-au parvenit pana acum un numar mai mare de proiecte de care trebuia sa ne ocupam; practic, deja ne-am depasit planul initial”, a spus Crina Ilie, reprezentantul Genpact. Potrivit acesteia, firma se ocupa exclusiv de administrarea serviciilor contabile la companii de prim rang din lume. “Printre clientii nostri, se numara General Electric, Renault-Nissan si Linde Still. Cel mai probabil, si pe viitor ne vom ocupa doar de firme renumite la nivel mondial, nu si de firme cu capital autohton”, a adaugat Crina Ilie.


Exista insa si unele semne de intrebare, pe care specialistii in finante-contabilitate le ridica cu privire la capacitatea firmelor de expertiza si contabilitate de a asigura confidentialitatea informatiilor care le parvin. “Nu pot sa nu ma intreb, ca responsabil de departamentul de contabilitate, daca aceste firme sunt capabile sa pastreze datele strict secret”, spune Nicolaie Covrig, financial department tax manager la Mitall Steel Galati.
Specialistii mai spun ca, in dezvoltarea acestei piete, ar trebui sa intervina si legiuitorul, in sensul ca ar trebui modificate normele in vigoare astfel incat, pentru eventualele nereguli, persoanele angajate la aceste firme sa poata fi trase la raspundere. Ei cred ca nu oricine ar trebui sa isi puna semnatura pe documente, ci numai contabilii autorizati.


Chiar si asa, avantajul consturilor reduse si, implicit, al unui profit mai mare, nu poate fi trecut cu vederea, iar analistii pietei spun ca aceasta tendinta se va accentua tot mai mult in urmatorii ani.

Cat platim prestatorii de servicii externalizate

Specialistii din domeniu spun ca dinamica pietei in ceea ce priveste numarul, de altfel in crestere, al firmelor profilate pe servicii economico-financiare a condus la o diversificare a portofoliului de produse oferite. Astfel, daca unele companii din domeniu si-au largit domeniul de interes, altele, din cauza incapacitatii de a se extinde intr-un ritm atat de alert, au ales sa faca asa-zisele “pachete de servicii”. Cele mai multe dintre aceste firme sunt capabile sa isi personalizeze serviciile, practic, in functie de orice industrie.


Din acest motiv, fiecare contract in parte este negociat separat, pentru ca se pliaza pe nevoile specifice ale clientului. Nu exista pret standard. Firmele contactate de Capital declara la unison ca “preturile sunt confidentiale”.

Ce servicii se externalizeaza

• Managementul documentelor


• Evaluare financiara


• Consultanta

• Management


• Servicii de back-office


• Procesare si gestionare numerar


• Administrare parc auto


• IT si retelistica


• Transport de valori si paza


• Servicii juridice.

“Am externalizat deja serviciile juridice, o parte din cele de livrare si de marketing. Principalele argumente: expertiza superioara a acestora, precum si obtinerea unor servicii de cea mai buna calitate, la costuri net inferioare celor antrenate de existenta unor departamente interne sau de executarea anumitor activitati in regie proprie.”

Ioan Mezei,

country manager Stihl Romania