Socrates, programul de actiune al Comunitatii Europene pentru cooperare in domeniul educatiei, initiat la 14 martie 1995, este destinat statelor membre si celor asociate ale Uniunii Europene, precum si statelor din zona de interes economic a acesteia. Scopul lui este acela de a contribui la imbunatatirea calitatii si relevantei educatiei pentru copii, tineri si adulti, prin consolidarea cooperarii europene si prin cresterea accesului la oportunitatile de invatare existente in Uniune. Programul S
Socrates, programul de actiune al Comunitatii Europene pentru cooperare in domeniul educatiei, initiat la 14 martie 1995, este destinat statelor membre si celor asociate ale Uniunii Europene, precum si statelor din zona de interes economic a acesteia. Scopul lui este acela de a contribui la imbunatatirea calitatii si relevantei educatiei pentru copii, tineri si adulti, prin consolidarea cooperarii europene si prin cresterea accesului la oportunitatile de invatare existente in Uniune.
Programul Socrates interactioneaza strans cu alte initiative la nivel european, in special cu programul „Leonardo da Vinci” pentru invatamantul profesional si „tineret pentru Europa”. Datorita rezultatelor bune obtinute pana in prezent, Parlamentul European si Consiliul Europei au decis, incepand cu ianuarie 2000, lansarea celei de-a doua faze a programului de actiune comunitara Socrates. Durata lui de aplicare se va extinde pana la 31 decembrie 2006. In Romania, Socrates a inceput sa functioneze practic de anul trecut, bugetul alocat fiind de 7.393.000 ECU. Perspectivele de finantare in acest an sunt la fel de promitatoare, dar cu o precizare: Guvernul nostru trebuie sa participe cu 60% din costurile programului, ceea ce, pe fondul cunoscutei austeritati bugetare, creeaza deja multa neliniste in randul candidatilor.
Pentru realizarea obiectivelor propuse, Socrates sprijina activitatile in opt domenii: invatamantul preuniversitar (COMENIUS); invatamantul superior (ERASMUS); educatia adultilor si alte rute educationale (GRUNDTVIG); predarea si invatarea limbilor comunitare
(LINGUA); invatamant deschis si la distanta (MINERVA); observare si inovare; actiuni colective; masuri complementare.
Socrates se aplica tuturor tipurilor si nivelurilor de invatamant, de la gradinita la cursurile postuniversitare si doctorat. Dosarele depuse de candidati sunt examinate de comisia de evaluare externa, numita de Consiliul National Socrates si Ministerul Educatiei Nationale. Rezultatele se dau dupa aproximativ doua-trei saptamani.
Proportia de promovabilitate a dosarelor:
– pentru parteneriate au fost aproape toate dosarele aprobate, dat fiind numarul inca mic de solicitari.
– pentru mobilitatile individuale: cursuri de formare continua, alte specializari decat limbi straine – pentru 30 de locuri s-au primit 800 de cereri, limbi straine – pentru 120 locuri s-au primit 600 cereri.
Actiunile Programului Socrates pentru 2000-2001
COMENIUS
– proiecte educationale europene (1 martie*)
– schimburi/stagii de pregatire, vizite de studiu (detalii Agentia Nationala)
– educatie interculturala (1 martie*)
– proiecte de formare continua (1 martie*)
– burse pentru participantii la formarea continua (detalii Agentia Nationala)
Finantari:
– parteneriate scolare: pana la 2000 Euro/an pentru fiecare scoala partenera in program sau pana la 3000 Euro/an in cazul scolilor care coordoneaza proiectul; durata maxima: 3 ani.
– mobilitati individuale ale profesorilor (vizite de studiu, vizite pregatitoare, schimburi de profesori): media 1000-1500 Euro/persoana.
– burse pentru formarea continua a profesorilor: aproximativ 1500 Euro/curs de o saptamana.
ERASMUS
– contract institutional (15 noiembrie*)
– retele tematice (manifestari prin Internet) (15 noiembrie*)
– burse pentru mobilitatea studentilor (detalii la universitatea locala)
Finantari:
– nu exista finantari fixe; actiunea este descentralizata la nivelul universitatilor care decid bursele pentru studenti; maximul sumei acordate pentru un sudent nu poate depasi insa 400 Euro/luna.
GRUNDTVIG
– educatie pentru adulti (1 martie*)
LINGUA
– programe de cooperare europeana (1 martie*)
– formare continua pentru profesorii de limbi straine (1 martie*)
– instrumente pentru invatarea/predarea limbilor straine (1 martie*)
– proiecte educationale comune pentru invatarea limbilor straine (1 martie*)
Finantari:
– cursuri de formare continua pentru profesorii de limbi straine: media 1500-1600 Euro; durata: minimum 2 saptamani.
– parteneriate scolare; pana la 12.000-15.000 Euro; implica posibilitatea schimburilor de elevi.
MINERVA
– invatare deschisa si la distanta – tehnici de informare si comunicare in educatie (1 martie*)
SCHIMBURI DE INFORMATII SI EXPERIENTa
– analiza problemelor de politica educationala de interes comun (detalii la CE, DG Educatie si cultura)
– Arion – vizite de studii (detalii Agentia Nationala)
– Arion – activitati de multiplicare (4 luni inainte de inceperea activitatilor)
Finantari:
– vizite de studiu destinate decidentilor in materie de educatie (inspectori, directori, formatori); se organizeaza tematic in cate o tara europeana si pot participa grupuri de cate 20 de persoane; 1000 Euro/participant/o saptamana.
MaSURI COMPLEMENTARE
– schimb larg de informatii (1 iunie; 1 octombrie)
VIZITE PREGaTITOARE
– detalii Agentia Nationala
*) termen limita pentru depunerea dosarelor
Informatii suplimentare se pot obtine in Bucuresti, Agentia Nationala Socrates, str. Schitu Magureanu nr.1, et.2, sector 5, Bucuresti, tel/fax 3113500, 3113505; la sediul tuturor inspectoratelor scolare judetene unde exista un inspector responsabil cu programele de cooperare internationala. In aceste institutii, persoanele interesate beneficiaza si de consultanta tehnica in vederea alcatuirii dosarelor pentru candidatura.