Socrii lui Cătălin Cherecheş au fost dați în judecată

Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a trimis în judecată socrii fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Amintim că aceștia se află în arest preventiv. Ei sunt acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită.

DNA explică faptul că, în contextul în care Cherecheș era judecat pentru fapte de corupție, soacra lui, acum inculpată, a decis să ia legătura cu un martor. Se pare că această persoană era o rudă a unuia dintre judecătorii care se ocupau de caz.

Soacra primarului i-a propus judecătorului în cauză să cumpere o afacere pe care primarul o deținea în județul Mureș. Suma cerută a fost de 50.000 și 100.000 de euro. Oferta a inclus anumite foloase necuvenite.

„Această «ofertă» iniţială ar fi fost valabilă doar în condiţiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunţe o sentinţă favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni de corupţie”, arată procurorii DNA.

La 6 noiembrie, inculpata a promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, un avans de 50.000 euro dintr-o sumă care nu a fost încă stabilită, dar care ar fi cel puțin egală cu avansul. Restul banilor urmau să fie remiși după pronunțarea instanței în favoarea sa.

Conform informațiilor furnizate de către DNA, în data de 8 noiembrie, într-un restaurant din Cluj-Napoca, inculpata a predat martorului avansul de 50.000 de euro, precum și alte foloase necuvenite. Acest lucru a permis DNA să constate infracțiunea de flagrant delict.

catalin chereches
SURSA FOTO: Facebook, captură de ecran

Socrul primarului din Baia Mare a ajutat la acțiunea de dare de mită

Socrul lui Cătălin Cherecheş este și el acuzat că ar fi participat moral și material la această faptă. El și-a condus soția la locul faptei.

„În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soţul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soţiei sale transportul atât în vederea «rezolvării problemei» la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro”, potrivit DNA.

Sechestrul asigurător a fost impus asupra celor 50.000 de euro, sumă care a fost confiscată în timpul procedurii flagrant. Dosarul a fost transmis spre judecare la Tribunalul Mureș, cu propunerea de a menține măsurile de arest preventiv. Acțiunea DNA s-a desfășurat cu sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Reamintim că soacra lui Cherecheș a fost prinsă într-un flagrant organizat de procurorii DNA, unde ar fi oferit 50.000 de euro mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj.

Scopul presupus al acestui gest ar fi fost influențarea favorabilă a unei sentințe în dosarul primarului. Ea a fost reținută pentru o perioadă de 24 de ore, iar socrul lui Cherecheș a fost ulterior implicat în aceeași investigație și, în cele din urmă, ambii au fost reținuți.

La data de 24 noiembrie, Cătălin Cherecheș a primit o condamnare definitivă de 5 ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de luare de mită. De asemenea, interdicțiile referitoare la dreptul de a fi ales în autorități publice sau în orice altă funcție publică, au fost extinse de la 4 la 5 ani. El se află în arest, în Germania.