Unul dintre reprezentanții asociației a declarat că ”Trebuie să se înțeleagă foarte bine că eliminarea posibilității de încasare integrală a sumei acumulate în patrimoniul personal al fiecărui participant nu este o variantă acceptabilă pentru participanți. Aceștia trebuie să aibă dreptul să opteze între încasarea banilor integral, la momentul pensionarii, respectiv încasarea unei pensii pe o perioada de timp determinată, convenită de comun acord împreună cu viitorul plătitor al pensiei private sau a unei pensii viagere.”

Au trecut 14 ani de la lansarea sistemului

Deși în momentul de față toate variantele plății pensiilor sunt pe masă, după 14 ani după lansarea sistemului, lucrurile încep să se clarifice în legătură cu gestiunea pensiilor private, perioadă foarte importantă pentru buna dezvoltare ale acestui tronson de pensii. Autoritățile responsabile în frunte cu Ministrul Muncii, Marius Budăi, lucrează la un proiect de lege pentru a definitiva felul în care acești bani se vor administra aceste sume.

Inconvenientul pe care îl denunță cei de la AURSF vine de la faptul că administratorii privați susțin aceste plăți eșalonate după modelul statelor occidentale unde însă pilonul privat de pensii a depășit vechimea de 40 ani și totodată sumele acumulate sunt considerabil mai mari.

Este nevoie de o amplă dezbatere națională privind pensiile private

Președintele AURSF, Alin Iacob e de părere că această dezbatere națională este justificată de contradicția dintre administratori și beneficiari.

”Considerăm că este nevoie de o amplă dezbatere națională, cu participarea tuturor stakeholderilor, dar în special a celor care reprezintă participanții, pe viitorii beneficiari de pensii, pentru realizarea unei legi de plată a pensiilor private care să răspundă tuturor exigențelor și în care să se regăsească interesele acestora. De asemenea, în cadrul acestei dezbateri trebuie identificate și măsuri prin care sumele reținute în mod incorect în ultimii 4 ani din venitul brut al participanților să fie compensate corespunzător”