3 elicoptere, integrate în operațiunile Poliției Rutiere
Atenţie, șoferi! Începând cu luna martie, trei elicoptere echipate cu sisteme video FLIR au fost integrate în operațiunile Poliției Rutiere pentru a îmbunătăți siguranța în trafic.
Până în prezent, au fost depistate 40 de depășiri neregulamentare, iar șoferii implicați au fost amendați și li s-au suspendat permisele pentru 60 de zile.
„Din spatele norului se înregistrează mai bine… mai clar! Cele trei elicoptere , achiziționate cu puțin timp în urmă, au început să dea roade pentru siguranța traficului rutier.
Toate abaterile înregistrate sunt transmise către polițiștii de la sol, pentru a lua măsurile legale. Astfel, revenim… Conduceți regulamentar!”, a transmis Poliția Română pe Facebook.
Noi reguli pentru șoferi! Începând cu luna martie, Poliția rutieră a implementat utilizarea a trei elicoptere dotate cu sisteme avansate de monitorizare video (FLIR) în operațiunile sale zilnice. Sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, aceste elicoptere au fost folosite pentru a intensifica siguranța pe șosele, în special în zonele cu risc crescut de accidente.
Elicopterele au fost achiziționate în cadrul proiectului „HeliPol”, care a beneficiat de finanțare europeană. Ele au efectuat monitorizarea traficului și au identificat depășirile neregulamentare, considerate principala cauză a accidentelor grave, conform unui comunicat de presă emis de Poliția Română.
Cea mai comună abatere constatată a fost depășirea neregulamentară, identificată cu ajutorul sistemului certificat de tip FLIR.
Conform statisticilor oficiale ale Poliției Române, în ultimul an, depășirile neregulamentare au fost implicate în 200 de accidente grave, care au condus la 104 de decese și 160 de persoane grav rănite. Până în prezent, elicopterele au identificat 40 de astfel de depășiri neregulamentare.
Șapte șoferi, prinși în timp ce depășeau neregulamentar
Autoritățile au evidențiat cazul a șapte șoferi surprinși în timp ce depășeau alte vehicule și încălcau marcajele longitudinale.
Aceștia au primit amenzi cuprinse între 990 și 1.320 de lei, precum și 6-8 puncte amendă, iar permisele lor au fost reținute pentru o perioadă de 60 de zile. Potrivit Poliției Române:
- La data de 26 martie 2024, ora 12.38, pe DN6, km34+100, un bărbat, în timp ce conducea o autoutilitară, ar fi depăşit un alt autovehicul încălcând marcajul longitudinal dublu continuu.
- La data de 26 martie 2024, ora 13.41, pe DN6, km38+900, un bărbat. în timp ce conducea un autovehicul, ar fi depăşit un altul încălcând marcajul longitudinal dublu continuu.
- La data de 26 martie 2024, ora 13.17, pe DN6, km29+000, un bărbat, în timp ce conducea o autoutilitară, ar fi depăşit un autovehicul încălcând marcajul longitudinal continuu.
- La data de 28 martie 2024, ora 17.10, pe DN65, km41+600, un bărbat, în timp ce conducea un autovehicul, ar fi depăşit un camion încălcând marcajul longitudinal continuu.
- La data de 30 martie 2024, ora 13.27, pe DN3, km15+000, un bărbat, în timp ce conducea un autovehicul, ar fi depăşit un altul încălcând marcajul longitudinal continuu.
- La data de 25 aprilie 2024, ora 15.38, pe DN3, km17+100, un bărbat, în timp ce conducea o autoutilitară, ar fi depăşit un autovehicul încălcând marcajul longitudinal dublu continuu.
- La data de 25 aprilie 2024, ora 12.57, pe DN3, km18+100, un bărbat, în timp ce conducea un autovehicul, ar fi depăşit un autotren încălcând marcajul longitudinal dublu continuu.