Pedepse severe dacă lași mașina pe avarie

Conform Codului Rutier din România, șoferii care lasă mașina pe luminile de avarie și blochează drumul pot fi supuși unor pedepse severe, inclusiv închisoare. Este important să se cunoască clar regulile pentru a evita sancțiunile și consecințele legale.

Staționarea neregulamentară în zone unde acest lucru nu este permis poate atrage amenzi substanțiale. Începând cu acest an, punctul de amendă s-a majorat la 165 de lei, fiind cu 20 de lei mai mare decât în anul precedent.

Astfel, folosirea luminilor de avarie în absența unei situații de urgență, poate atrage sancțiuni substanțiale, care pot varia între 660 și 825 de lei.

De asemenea, staționarea neregulamentară în zone unde acest lucru nu este permis poate atrage și alte sancțiuni, precum oprirea neregulamentară, cu amenzi ce pot ajunge până la 495 de lei.

Este esențial ca șoferii să respecte regulile de circulație și să evite blocarea intenționată a drumurilor, deoarece consecințele legale pot fi severe.

luminile de avarie
SURSA FOTO: Dreamstime

Se poate ajunge și la pedeapsa cu închisoarea

Asta pentru că în situații mai grave, în care blocarea drumului public generează pericole și aduce atingere dreptului la liberă circulație a celorlalți participanți la trafic, pedeapsa poate fi chiar închisoarea.

Potrivit Codului Rutier, dacă lași pe avarie, ai blocat intenționat drumul public, punând astfel în pericol siguranța circulației, poți fi sancționat cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Această prevedere vizează situațiile în care un șofer blochează intenționat drumul, creând pericole pentru ceilalți participanți la trafic.

În plus, dacă lasă pe partea carosabilă a drumurilor publice autoturismul care transportă produse sau substanțe periculoase, șoferul poate fi pedepsit cu închisoare de la 3 la 7 ani, conform legislației în vigoare.

„(3) Organizarea sau participarea, în calitate de conducător de vehicul sau de animale, la întreceri neautorizate pe drumurile publice se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(4) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (3) se sancționează blocarea cu intenție a drumului public, dacă se pune în pericol siguranță circulației ori se aduce atingere dreptului la liberă circulație a celorlalți participanți la trafic.

(5) Lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumurilor publice a unui vehicul care transportă produse sau substanțe periculoase se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani”, se arată în Codul Rutier.