E ilegal pentru șoferii din România. Legea nu te lasă să faci asta când nu ești singur în mașină

soferi, masina, copil

SURSA FOTO: Pexels

Șoferii trebuie să fie atenți atât la ceea ce se petrece pe ruta pe care circulă, dar și în ceea ce privește regulile care trebuie respectate în interiorul autoturismului. Ce se întâmplă și ce măsuri este nevoie să fie luate atunci când se află un copil în mașină?

Conform legislației din România, un copil poate călători pe locul din față al mașinii numai după ce a împlinit vârsta de 12 ani. El trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 1.50 metri.

Centura de siguranță trebuie ajustată în funcție de greutatea și înălțimea sa. Ea nu trebuie să treacă peste gât sau gură.

Este obligatoriu ca un copil mic să fie transportat într-un scaun auto adecvat pentru mașină. Acesta va fi amplasat pe bancheta din spate. El va fi fixat cu dispozitive speciale de siguranță.

Amendă mare dacă se încalcă Codul Rutier

În plus, copilul trebuie să fie asigurat cu centura de siguranță pe toată durata călătoriei.

În situația în care se încalcă prevederile Codului Rutier referitoare la transportul minorilor cu automobilul, șoferii se pot confrunta cu amenzi. Autoritățile au stabilit sancțiuni între 660 și 825 de lei pentru încălcarea acestor reglementări. De asemenea, conducătorul auto va primi și 3 puncte de penalizare.

Copil aflat în mașină într-o pozitie interzisă prin lege/SURSA FOTO: Pexels

Scaunul este obligatoriu pentru un copil aflat în mașină

Chiar și atunci când copilul se află pe bancheta din spate, părinții sunt obligați să îl plaseze într-un scaun special dedicat. Dacă înălțimea acestuia permite, respectivul copil poate să fie așezat pe un scaun și să poarte centura de siguranță.

Prin urmare, părinților le este interzis să țină un copil în brațe în timpul călătoriei cu mașina.

Regula de urmat când se pierde permisul de conducere

Pe de altă parte, șoferii mai au parte și de alte informații. Ei trebuie să știe ce trebuie să facă atunci când s-a pierdut permisul de conducere. Dacă este oprit de poliție și nu poate prezenta permisul auto, cel aflat la volan se poate confrunta cu sancțiuni.

Primul pas este să inițieze procesul pentru obținerea unui nou permis de conducere. Acest proces poate fi destul de birocratic. El implică completarea de acte, vizite la instituțiile competente și așteptarea eliberării noului document. Deși procedurile au fost simplificate în ultima perioadă, obținerea unui nou permis poate dura câteva săptămâni sau chiar luni.

În cazul în care permisul a fost furat împreună cu portofelul, șoferul poate solicita rapid un duplicat la Direcția de Permise și Înmatriculări Auto. Este important ca șoferii să fie informați cu privire la pașii pe care trebuie să îi urmeze în astfel de situații pentru a evita sancțiunile și pentru a putea circula în conformitate cu prevederile legale.

Mai multe detalii despre permisul de conducere pierdut aici.