Șoferii cu permis Categoria B vor putea conduce motociclete de până la 125 de centimetri cubi
Șoferii care au permis de conducere Categoria B vor putea conduce motociclete de până la 125 de centimetri cubi în viitor. De pe 8 august 2024, se vor putea înscrie la școlile moto.
Totuși, dacă Registrul Auto Român (RAR) nu rezolvă problema certificării vehiculelor pe care le vor folosi la orele practice, șoferii vor fi nevoiți să mai aștepte puțin.
Ordinul nr. 1.783/2024 se va aplica în data de 8 august 2024. El stabilește regulile pentru autorizarea școlilor moto și a instructorilor auto, pentru certificarea profesorilor de legislație rutieră și a instructorilor de conducere, dar și modul de organizare a cursurilor teoretice și practice pentru obținerea permisului. Numai după 8 august 2024, școlile auto vor putea trimite către Registrul Național al Cursanților (RNC) listele cu șoferii înscriși pentru a obține atestatul pentru motociclete.
Momentan, nu este clar cum vor fi organizate cursurile auto. Registrul Auto Român (RAR) trebuie să certifice scuterele folosite la cursurile ce le permit șoferilor să conducă motociclete de până la 125 de centimetri cubi.
„Evident, nimeni nu pare lămurit cu privire la ceea ce trebuie să facem. Noi avem deja motociclete atestate pentru școală, însă trebuie să reluăm procedura pentru tipul acesta de vehicule.
La RAR nu pare că știu nici ei ce și cum trebuie făcut, oamenii așteaptă, unii dintre ei și-au și cumpărat scutere, dar nu le pot folosi și nici măcar nu se pot apuca de școală.
Să sperăm că situația se va lămuri în răstimpul rămas până la intrarea efectivă în vigoare a normelor”, a declarat patronul unei școli moto pentru avocatnet.ro.
Numai șoferii de peste 24 de ani pot conduce motociclete ușoare
Șoferii care au permis de conducere categoria B de cel puțin doi ani și au împlinit deja 24 de ani pot conduce motociclete ușoare de până la 125 de centimetri cubi, cu o putere maximă de 11 kW și un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, dacă au transmisie automată (categoria A1).
Totuși, ei trebuie să facă un curs practic de minimum zece ore la o școală autorizată. După ce termină cursurile, vor primi o adeverință care va fi înscrisă în Registrul Național al Cursanților (RNC), transmisă apoi către Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări pentru a fi adăugată în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere.
Ce prevede legea?
„Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.
Deţinătorii permiselor trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, permisul pentru categoria B obţinut de minimum trei ani şi să facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”, prevede proiectul de lege reexaminat.
„Adeverinţa obţinută se înscrie în Registrul naţional al cursanţilor gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informaţia deţinerii acesteia se transmite pe cale electronică Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări în vederea introducerii menţiunilor corespunzătoare în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate”, prevede legea.