Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni

masina, soferi, taxa, drum

SURSA FOTO: Dreamstime

Legea din România prevede mai multe condiții pentru șoferi, mai ales în cazul celor începători. Pentru a spori siguranța pe drumurile publice, autoritățile au impus anumite reguli și restricții.

Autoritățile din România au impus mai multe reguli și restricții pentru șoferi, pentru a spori siguranța pe drumurile publice. Există și anumite reguli speciale pentru șoferii începători.

Legislația impune anumite reguli și restricții pentru șoferi

O astfel de regulă este obligativitatea de a purta semnele distinctive de începător o anumită perioadă după obținerea permisului de conducere, notează Legalbadger.

După obținerea permisului auto, conducătorii autoturismelor trebuie să folosească un semn distinctiv din care să reiasă că aceștia sunt începători.

Semnul de începător este cunoscut sub forma sa de disc galben

Semnul de începător este cunoscut sub forma sa de disc galben. Este inscripționat cu semnul exclamării „!”.

Rolul de bază al semnului de începător este de a informa ceilalți participanți la trafic de faptul că șoferul nu a acumulat suficientă experiență.

SURSA FOTO: Dreamstime

Acest semn le transmite participanților la trafic să ofere mai mult spațiu pentru executarea manevrelor

Sursa menționată amintește că acest semn le transmite participanților la trafic să ofere mai mult spațiu pentru executarea manevrelor sau mai mult timp de reacție pentru conducătorul începător.

Pentru a fi vizibil, semnul de începător trebuie aplicat în mod vizibil pe parbriz și pe lunetă.

Există și alte restricții pentru începători

Pe lângă obligativitatea de a afișa semnul, există și alte restricții pentru începători. Este vorba despre următoarele:

  • Limita de viteză este cu 20 km/h mai mică decât decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse;
  • Nu au voie să conducă autovehicule care tractează remorci;
  • Nu pot conduce autovehicule destinate transportului public de persoane.

Semnele de începător trebuie menținute de șoferi pe mașină timp de 12 luni din momentul în care a fost eliberat permisul auto

Semnele de începător trebuie menținute pe mașină timp de 12 luni din momentul în care a fost eliberat permisul auto, arată legislația din România.

Chiar și așa, legea nu prevede că după perioada de un an de zile nu se mai pot păstra semnele de începător. Totuși, este important ca după expirarea celor 12 luni de la data dobândirii permisului de conducere, șoferii să renunțe la semnele de începător.

Potrivit sursei menționate, menținerea lor nejustificată poate transmite un mesaj greșit despre competențele reale ale conducătorului auto.

„Potrivit art. 99 alin. (1) pct. 12 din OUG 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amendă din clasa I: nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere conduse de persoane care au mai puţin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere”, notează sursa menționată.

În acest context, conducerea unui vehicul fără a avea aplicate semnele distinctive de începător, obligatorii pentru persoanele care au mai puțin de un an de la obținerea permisului, constituie contravenție. Se sancționează cu:

  • amendă din clasa I de sancțiuni (între 2 sau 3 puncte-amendă).