Șoferii care au probleme de vedere sunt obligați să-și poarte ochelarii la volan
Șoferii care au probleme de vedere sunt obligați să-și poarte ochelarii sau lentile de contact în timpul șofatului. Nerespectarea acestei reguli importante poate atrage sancțiuni.
Pentru a obține permisul de conducere, cetățenii spanioli, de exemplu, trebuie să treacă mai întâi prin mai multe teste medicale, inclusiv un control oftalmologic. Pe baza rezultatelor acestui examen, se poate impune obligativitatea purtării ochelarilor sau lentilelor de contact. Așadar, pe permisul de conducere va fi indicată mențiunea „01.01” sau „01.02”, ceea ce înseamnă că titularul acestuia are voie să conducă doar cu utilizarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact.
Amenda pentru șoferii care încalcă legea este de 200 de euro. Singura modalitate de a evita această sancțiune este ca șoferul să utilizeze ochelarii de vedere. Această obligație se aplică exclusiv conducătorilor auto cărora medicii le-au impus folosirea lentilelor sau ochelarilor de vedere.
Ce spune legea din România?
În România, însă, legislația actuală impune mai multe cerințe referitoare la acuitatea vizuală.
„Persoanele care solicită eliberarea permisului de conducere sau reînnoirea acestuia trebuie să aibă acuitatea vizuală, cu lentile de corecţie, dacă este necesar, de cel puțin 0,8 la ochiul cel mai bun şi de cel puţin 0,1 la celălalt ochi.
Dacă se utilizează lentile de corecţie pentru a obţine valori de 0,8 şi 0,1, acuitatea respectivă (0,8 şi 0,1) trebuie să se obţină fie prin corecţie cu ajutorul ochelarilor de maximum plus 8 dioptrii, fie cu ajutorul lentilelor de contact”, se stabilește în Ordinul 1162/2010 privind normele fizice obligatorii în vederea obținerii permisului de conducere.
Șoferul trebuie să dețină un câmp vizual orizontal de minimum 160 de grade la ambii ochi
Conform legii, șoferul trebuie să dețină un câmp vizual orizontal de minimum 160 de grade la ambii ochi. Această extensie trebuie să fie de cel puțin 70 de grade în stânga și în dreapta, și de 30 de grade în sus și în jos.
„Nu se emit şi nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanții sau conducătorii auto care prezintă probleme în ceea ce privește sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie”, se mai prevede în document.
În plus, în cazul unei pierderi semnificative a vederii la unul dintre ochi, conducătorul auto nu este autorizat să conducă pentru cel puțin 6 luni. După această perioadă, este obligatoriu să susțină un examen oftalmologic. Numai în cazul în care specialistul emite un aviz favorabil, acesta va putea să conducă din nou.