A apărut cel mai „deștept” radar în România. Nu scapă niciun vitezoman. E tehnologie laser
Șoselele din România rămân printre cele mai periculoase din Europa, având un număr record de accidente și decese cauzate de viteză excesivă, în ciuda prezenței multiplelor radare pe șosele. Deși există un radar la fiecare 20 de kilometri pe drumurile naționale și autostrăzi, șoferii continuă să ignore limitele de viteză și să depășească reglementările, chiar și în perioadele cele mai aglomerate ale anului.
Pentru a combate acest fenomen și a reduce numărul accidentelor, Poliția Rutieră a introdus în dotare radare de ultimă generație. Aceste aparate, costând aproximativ 13.000 de euro fiecare, sunt capabile să măsoare viteza de la distanțe de până la 1 kilometru, având o marjă de eroare de 0%. Aceste radare de înaltă performanță, care folosesc tehnologia laser, sunt printre cele mai avansate disponibile și sunt menite să îmbunătățească eficiența în detectarea șoferilor care depășesc limitele legale de viteză.
În prezent, Poliția Română dispune de peste o mie de aparate de măsurare a vitezei, dintre care 250 sunt echipamente de vârf care garantează precizie extremă. În plus, traficul este monitorizat nu doar cu radare fixe, ci și cu maşini radar și elicoptere, asigurând o supraveghere extensivă a drumurilor.
Din toamnă vor fi funcționale și 400 de camere
Din toamnă, Poliția va integra în sistemul său de supraveghere și cele 400 de camere ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Această extindere a rețelei de monitorizare va permite o sancționare mai rapidă a șoferilor care încalcă legea și va contribui la prevenirea accidentelor și tragediilor.
În Capitală, amenzile pentru viteză excesivă sunt aplicate într-un ritm alert, în încercarea de a menține ordinea pe drumuri și de a reduce numărul accidentelor cauzate de încălcarea limitelor de viteză. Cu toate acestea, provocările rămân mari și continuăm să avem una dintre cele mai ridicate rate de accidente rutiere din Europa.
„În mai puţin de o oră, colegii mei au aplicat aproximativ 20 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea regimului legal de viteză şi au reţinut două permise de conducere”, a declarat Andra Arsintescu, purtător de cuvânt Brigada Rutieră.
Controale de acest tip vor avea loc zilnic, la nivel european, până pe 11 august, în cadrul campaniei Speed. În România, în primele șase luni ale acestui an, s-au înregistrat 400 de accidente rutiere grave, soldate cu 148 de decese.