Rămâi fără permis pe loc. Legea care face prăpăd în România. Șoferii sunt verificați

soferi, trafic, amenzi

SURSA FOTO: Dreamstime

Un medic legist a semnalat o problemă legată de testele antidrog: mulți pacienți renunță să-și urmeze tratamentele din teama de a nu-și pierde permisul de conducere.

Prezența unei substanțe în organism nu e suficientă pentru a concluziona că persoana respectivă este sub influența drogurilor

Medicul legist Cristian Papărău a explicat că detectarea prezenței unei substanțe în organism nu este suficientă pentru a concluziona că persoana respectivă este sub influență.

El a subliniat că termenul „sub influență” este învechit și că, în prezent, este esențial să se determine dacă concentrația unei substanțe poate afecta capacitatea de a conduce.

„Nu este suficient să detectezi prezența unei substanțe în organismul unei persoane pentru a afirma că este sub influență, iar termenul de „sub influență” este destul de depășit. Acum trebuie să vedem dacă o concentrație dintr-o anumită substanță este capabilă să afecteze capacitatea de a conduce a unei persoane.

Încă un lucru foarte important – faptul că nu este suficient să vezi cantitatea de substanță. Trebuie să faci o expertiză medico-legală, după ce ai la dispoziție mult mai multe elemente. În primul rând, buletinul toxicologic cantitativ. Deci, pe lângă faptul că vezi ce tipuri de substanțe există, vezi și cantitatea acelor substanțe.

Pe lângă acest lucru trebuie să ai la dispoziție și un examen clinic, care se face în cadrul unei instituții medico-legale sau în cadrul unei instituții medicale. Contează foarte mult și acel examen clinic, care are foarte mulți itemi”, a explicat medicul legist Cristian Paparău.

SURSA FOTO: Ziare.com

Legislația actuală îi face pe oameni să renunțe la tratamentele esențiale pentru supraviețuire

Medicul legist a atras atenția că, din cauza legislației actuale, există sute de mii de persoane care au renunțat la tratamente esențiale pentru prelungirea vieții lor.

El a explicat că evaluarea capacității de a conduce implică, pe lângă examenul neurologic de bază, și analiza reflexelor și a altor aspecte legate de reacțiile persoanei.

Conform legislației actuale, multe persoane au fost nevoite să abandoneze tratamentele din teama de a-și pierde permisul, locul de muncă sau de a ajunge în situații penale.

„În primul rând, este un examen neurologic la bază. Pe lângă asta capacitatea persoanei de a reacționa, reflexele ei și așa mai departe și în cadrul expertizei medico-legale pentru stabilirea capacității de a conduce, într-o astfel de speță, se pot lua în considerare mult mai multe elemente, documente medicale care atestă o stare de boală. Poate omul are o problemă neurologică, care nu-l face neapărat incompatibil cu cu șofatul, dar care poate interfera cu acest examen și să cazi într-o capcană, să spui că omul se află sub influența unei substanțe și de aceea are acele manifestări.

Există și astfel de situații. În momentul de față, pe actuala legislație sunt sute de mii de persoane care au renunțat la un tratament care probabil le prelungește viața sau îi ține în viață, de frica de a nu rămâne fără permis sau, mai grav, să rămână fără job sau să ajungă în sfera penalului”, a mai spus medicul.

Medicul legist a exprimat îngrijorarea că problema este destul de serioasă

El a menționat că, în trecut, pacienții care se prezentau la instituțiile de medicină legală sau medicală pentru examinări clinice erau adesea lăsați să plece acasă cu permisul de conducere, în ciuda faptului că erau sub tratament.

În prezent, situația s-a schimbat, iar permisele sunt suspendate timp de 72 de ore.

Medicul a subliniat că există persoane care își câștigă existența din șofat, inclusiv navetiști care nu pot risca pierderea permisului.

„Mie mi se pare că aceasta este o problemă destul de serioasă. Asta era și înainte, dar refuzau. Mergeau la instituția de medicină legală sau la o instituție medicală, li se făcea un examen clinic, care ieșea de cele mai multe ori fără nicio problemă și plecau acasă cu permis. În momentul acesta nu se mai întâmplă acest lucru. Ți se suspendă permisul 72 de ore și gândiți-vă că sunt oameni care probabil din asta trăiesc. Da, sunt oameni care fac naveta și așa mai departe. Nu sunt dispuși să riște să rămână fără permis.

De la banalele medicamente, antiinflamatoare antialgice, medicamente folosite pentru tratamentul diabetului, medicamente antialergice – deja deschidem o mare paletă de medicamente folosite de români. Să nu uităm că românii, totuși, consumă medicamente, uneori în mod excesiv față de patologia pe care o au și prin prisma faptului că au acces mult mai facil la medicamente față de alte popoare”, a conchis medicul legist la Antena 3 CNN.