Numarul de mile parcurse de soferii americani a scazut pentru a opta luna consecutiv in iunie, depasind astfel recordul negativ inregistrat in anul 1970, cand a avut loc o criza majora a combustibililor in SUA. Potrivit Ministerului american al Transporturilor, in luna iunie soferii din SUA au condus cu 12,2 miliarde de mile mai putin, in comparatie cu aceeasi lun a anului trecut. Cumulat, declinul inregistrat din luna noiembrie a ajuns la 53,2 miliarde de mile, depasind recordul precedent de 49,3 miliarde inregistrat in urma cu trei decenii.

Traficul auto in mediul rural a scazut cu 4% fata de luna iunie 2007, in timp ce traficul auto urban a scazut cu 1,2%. Aceste rezultate au determinat secretarul de stat pe probleme de transport, Mary Peters sa solicite regandirea finantarii sistemului sistemului national de transport. Taxele federale pentru combustibili (in special benzina) au scazut pe masuura ce americanii si-au schimbat obiceiurile de condus ca urmare a cresterii pretului.

Cu toate ca pretul titeiului s-a mai stabilizat in ultima luna, iar pretul benzinei a coborat de la nivelul maxim inregistrat, secretarul de stat Peters a avertizat ca pe termen lung, tendintele in domeniul transporturilor nu sunt foarte incurajatoare.

Sursa: WSJ