Cârligul de remorcare ar putea să-ți aducă amenzi

Cârligul de remorcare de la mașină ar putea să-ți aducă amenzi în funcție de țara din UE în care mergi. Așadar, dacă plănuiești să pleci în vacanță cu mașina, ar fi recomandat să verifici legislația în ceea ce privește acest aspect.

Anumite state membre ale blocului comunitar circulația cu un cârlig de remorcare este interzisă, dacă nu este tractată o remorcă sau o rulotă.

Așadar, în funcție de țara unde mergi, s-ar putea să fii nevoit să scoți cârligul de remorcare.

Specialiștii recomandă să te uiți în Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) pentru a vedea dacă acest dispozitiv este trecut acolo. În cazul în care este, nu vei avea probleme cu legislația din țara respectivă.

Anumite mașini au un cârlig de remorcare electric

Unii producători de autovehicule au decis să monteze un cârlig electric de remorcare.

Astfel, șoferii care pleacă la drum în Europa nu vor mai avea nicio bătaie de cap în a înlătura dispozitivul.

Totuși, dacă nu au unul electric, cel tradițional se poate demonta prin înlăturarea spoilerului.

Mașini
SURSA FOTO: Dreamstime

Cârligul de remorcare se asamblează numai la RAR

Din iunie anul trecut, Registrul Auto Român (RAR) a implementat o nouă regulă. Este vorba despre cea care spune că în CIV se înregistrează prezența dispozitivului de cuplare doar în cazul în care acesta este omologat și montat conform cerințelor specifice.

Deoarece cârligul de remorcare nu este parte din echipamentul standard al vehiculului, acesta poate fi achiziționat și instalat ulterior. Totuși, montajul trebuie realizat exclusiv într-un atelier autorizat.

Pentru a înregistra în CIV prezența dispozitivului de cuplare, proprietarii trebuie să se prezinte la RAR însoțiți de documentele de montare și să aibă vehiculul echipat complet cu dispozitivul de cuplare montat.

Cârligul poate fi un stres în trafic

Unii inspectori din domeniu admit că aceste cârligele de remorcare pot fi o sursă de stres pentru șoferi. Acest lucru se întâmplă în special în condiții de trafic intens.

„Prezența unui cârlig de remorcare pe o mașină poate avea consecințe neașteptate în situații de trafic intens. Șoferii cred că un cârlig de remorcare poate oferi o anumită protecție în cazul tamponărilor din spate. Dar, pentru vehiculul care lovește cârligul, și nu neapărat din cauza șoferului acestui vehicul, ci a celui din față, care poate frânează brusc, atunci pot fi provocate daune serioase. De exemplu, pot fi sparte radiatoarele”, a spus un inspector pentru Ziarul de Iași.