Tânăr elvețian urmărit de poliție după ce a furat o mașină și a provocat un accident grav în Sibiu

Accident în Sibiu. Un tânăr în vârstă de 19 ani, cetățean elvețian, a fost reținut de polițiștii din Sibiu după ce a furat o mașină din județul Brașov, a condus fără permis și sub influența substanțelor psihoactive, provocând un accident rutier grav.

Incidentul a avut loc pe 20 octombrie 2023, când tânărul a fost urmărit de poliție pe DN1, refuzând să oprească la semnalele regulamentare.

”În continuarea cercetărilor efectuate pentru stabilirea circumstanţelor producerii incidentului din data de 20 octombrie, când un cetăţean străin, în vârstă de 19 ani, nu a oprit la semnalele poliţiştilor, provocând ulterior o tamponare şi un accident rutier pe DN 1, vă informăm că, în această seară, în baza probatoriului administrat, poliţiştii Serviciului Rutier Sibiu au luat măsura reţinerii persoanei în cauză pentru 24 de ore”, a transmis IPJ Sibiu.

Poliția Română
SURSA FOTO: Facebook, Poliția Română

Faptele inițiale și urmărirea

După ce poliția din Brașov a fost sesizată că un autoturism a fost furat din apropierea Făgărașului, polițiștii din Sibiu au localizat mașina pe DN1, pe sectorul de drum dintre Veștem și Șelimbăr.

În ciuda semnalelor de oprire, tânărul a accelerat, încercând să scape.

În timpul fugii, el a fost implicat în două accidente.

Primul a avut loc la un sens giratoriu, soldându-se doar cu pagube materiale, însă al doilea a fost mult mai grav, implicând patru autoturisme și provocând rănirea a trei persoane, două femei și un bărbat.

Accidentul și consecințele

Accidentul major s-a produs în apropierea unei stații de alimentare din Șelimbăr.

Printre persoanele rănite s-au numărat un bărbat de 48 de ani din Tălmaciu, o femeie de 49 de ani din Scoreiu și un bărbat de 50 de ani din Sfântu Gheorghe.

Tânărul urmărit a fost testat pentru droguri, rezultatele confirmând prezența substanțelor psihoactive în organism, iar ulterior a fost reținut și transportat la o unitate medicală pentru prelevarea probelor biologice necesare.

”Cetăţeanul străin urmărit în trafic de către poliţiştii rutieri din cadrul IPJ Sibiu, nu a oprit la semnalele regulamentare efectuate de către aceştia şi, încercând să fugă, pe traseul său a fost implicat în 2 evenimente rutiere. Astfel, a acroşat un autoturism pe DN1, în sensul giratoriu cu DJ 106D, soldat doar cu pagube materiale. Al doilea accident, în care au fost implicate 4 autoturisme s-a produs pe DN1, în Şelimbăr, în apropierea unei staţii de alimentare cu combustibil. Cele 4 maşini erau conduse pe aceeaşi direcţie de deplasare, iar în urma accidentului au rezultat 3 răniţi, 2 femei şi un bărbat”, a arătat sursa citată.

Tânărul avea un comportament bizar

La momentul prinderii, tânărul a dat declarații bizare, susținând că se îndrepta spre pădurea Hoia Baciu pentru a-l întâlni pe „stră-stră-străbunicul său, Contele Dracula, Vlad Țepeș”, întrucât dorea să devină vampir, un vis pe care îl avusese toată viața.

Autoritățile au deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale incidentului.

El este acuzat de furt, vătămare corporală din culpă, conducere fără permis și sub influența substanțelor interzise, precum și de părăsirea locului accidentului.

Unul dintre șoferii implicați în accident, Andrei Ghica, a criticat modul în care poliția a gestionat situația, acuzând că mașinile participanților la trafic au fost folosite ca „scuturi umane” în încercarea de a-l prinde pe tânăr.

Ghica a relatat pe rețelele sociale că poliția a blocat traficul fără a oferi explicații, lăsând șoferii în pericol.

De asemenea, el a ridicat întrebări cu privire la utilizarea ineficientă a dispozitivelor de oprire forțată a vehiculelor, care ar fi putut preveni accidentul grav.

Ce spune poliția despre accident?

Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu a transmis un comunicat în care a explicat că toate acțiunile polițiștilor sunt supuse unei anchete interne. Instituția a subliniat că siguranța participanților la trafic a fost prioritară și că misiunea a fost desfășurată contra cronometru. Totodată, IPJ Sibiu a afirmat că nu au fost folosite vehicule civile pentru oprirea suspectului și că analiza operațiunii va clarifica dacă au existat erori în intervenție.

”Subliniem faptul că în niciun caz, prin modul de acţiune, poliţiştii nu au folosit maşini ale participanţilor la trafic pentru oprirea şoferului urmărit. Întreaga misiune, din momentul observării maşinii suspecte în trafic pe DN 1, Hula Bradului şi până la prinderea bărbatului care o conducea, s-a derulat contra cronometru, iar poliţiştii aflaţi în urmărire au avut ca obiectiv prioritar siguranţa celorlaţi participanţi la trafic. Este regretabil faptul că participanţi la trafic au avut de suferit în urma acestei misiuni şi, pentru a stabili dacă au fost sau nu sincope în modul de acţiune a poliţiştilor, modul de intervenţie este analizat de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Pregătire Profesională şi Serviciului Rutier. În funcţie de concluziile care reies în urma acestei analize, vor fi dispuse măsuri în consecinţă”, a precizat IPJ Sibiu.