Petrom a majorat prețurile pentru a șaptea oară în 2025

Petrom, liderul pieței de carburanți din România, a efectuat marți, 21 ianuarie 2025, a șaptea majorare a prețurilor din acest an. De această dată, prețurile au crescut cu câte 4 bani pe litru, continuând trendul de scumpiri care a început la începutul lunii ianuarie.

În urma acestei scumpiri, benzina și motorina au atins noi maxime, iar șoferii din București resimt deja presiunea creșterilor consecutive.

Prețuri în București variază între 7,46 lei și 7,53 lei pe litru

În București, potrivit platformei peco-online, prețul benzinei standard variază între 7,46 lei și 7,53 lei pe litru, iar prețul motorinei standard se situează între 7,65 și 7,68 lei pe litru. Aceste valori reflectă tendința generală de creștere a prețurilor în ultimele săptămâni.

Totodată, în capitală, doar trei stații Petrom mai afișează prețuri sub 7,5 lei pe litru pentru benzina standard. Este vorba despre stațiile de pe Strada Dr. Herescu Petre (7,46 lei), Șos. Străulești (7,48 lei) și Strada Jiului, nr. 10A (7,48 lei).

Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișează marți prețuri de 7,52 lei pentru un litru de benzină standard și 7,67 lei pentru motorină standard. Precedentele majorări au avut loc în datele de 17, 15, 11 și 9 ianuarie 2025, cu scumpiri între 4 și 5 bani pe litru de carburant.

Toate aceste ajustări reflectă o tendință continuă de creștere a prețurilor care a marcat începutul anului.

Motivele din spatele majorării prețurilor în România

Comparativ cu începutul anului, prețul unui litru de benzină s-a scumpit cu 43 de bani, iar motorina s-a majorat cu 42 de bani pe litru. Această creștere este parțial explicată de evoluțiile internaționale ale pieței petrolului și de ajustările de accize aplicate de autoritățile române la începutul anului. În data de 1 ianuarie 2025, România a majorat accizele, ceea ce a condus imediat la o creștere a prețurilor, cu 17 bani pentru un litru de benzină și 16 bani pentru motorină.

pompa, benzină
SURSA FOTO: Dreamstime

În plus, cotațiile internaționale ale petrolului au înregistrat creșteri semnificative, trecând pragul de 80 de dolari pe baril în luna ianuarie, față de aproximativ 73 de dolari în decembrie 2024. Aceasta a avut un impact direct asupra prețurilor locale, având în vedere că România este dependentă de importurile de petrol.

Prețurile la carburanți din România au înregistrat o creștere semnificativă

În ultima lună, prețurile la carburanți din România au înregistrat o creștere semnificativă de 6%. Ca urmare, șoferii care alimentează în București vor plăti acum între 19 și 30 de lei în plus pentru un plin de 50 de litri, comparativ cu începutul lunii decembrie. Aceste majorări vor avea un impact direct asupra bugetelor gospodăriilor, iar un plin de benzină sau motorină va costa acum mult mai mult decât înainte.

Această presiune asupra bugetelor vine într-un moment în care economia românească se confruntă cu multiple provocări, iar scumpirile repetate la carburanți sunt departe de a se opri. În acest context, specialiștii avertizează că șoferii vor continua să resimtă aceste creșteri în lunile următoare, în funcție de evoluțiile pieței internaționale de petrol.

România se află în topul celor mai ieftine țări din UE

În pofida majorărilor recente, România rămâne una dintre țările cu prețuri relativ mai mici la combustibili din Uniunea Europeană. Conform datelor din ianuarie 2025, România ocupă locul 8 în topul țărilor cu cele mai ieftine prețuri la benzină, fiind depășită de țări precum Bulgaria, Cipru, Cehia, Lituania, Malta, Polonia și Suedia. În cazul motorinei, România se află pe locul 9, după Bulgaria, Cipru, Cehia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia și Spania.

Deși prețurile au crescut semnificativ în ultimele luni, România se află într-o poziție relativ favorabilă comparativ cu majoritatea statelor europene, unde prețurile sunt mult mai mari. Totuși, factorii economici internaționali și ajustările fiscale din țară pot influența în continuare direcția prețurilor la carburant.