Șofer recidivist, arestat de oamenii legii

Un șofer de 40 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a refuzat să-și facă analizele pentru droguri, în ciuda faptului că un test rapid efectuat de polițiști l-a indicat pozitiv pentru consumul de substanțe interzise. Incidentul s-a petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Sectorul 5 din București, când bărbatul a fost oprit în trafic de agenții Brigăzii Rutiere.

După ce i-au verificat actele și dreptul de a conduce, polițiștii l-au testat cu aparatul DrugTest, care a arătat un rezultat pozitiv. În urma acestui test, bărbatul a fost dus la Institutul Național de Medicină Legală pentru recoltarea de probe biologice necesare confirmării consumului de droguri. Însă, șoferul a refuzat să se supună procedurii de recoltare a probelor biologice, ceea ce a dus la reținerea sa de către poliție pentru 24 de ore.

Mai grav este faptul că bărbatul se afla în stare de recidivă, fiind deja cunoscut pentru fapte similare, fapt care a contribuit la decizia instanței de a dispune arestul preventiv. Autoritățile subliniază că refuzul testării pentru droguri este considerat o infracțiune și atrage consecințe legale severe. În prezent, bărbatul se află în arest și urmează să fie cercetat pentru refuzul testării și pentru alte infracțiuni anterioare legate de consumul de substanțe interzise.

sofer, masina, conducator auto
SURSA FOTO: Dreamstime

Conducerea unui vehicul sub influența drogurilor

Potrivit art. 336 din Codul Penal, conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive este o infracțiune. Persoanele care consumă droguri și conduc un vehicul sunt sancționate cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat prin Decizia nr. 48/2021 că termenul „substanțe psihoactive” include atât droguri conform legislației naționale, cât și alte substanțe care pot afecta capacitatea de a conduce.

Este important de reținut că refuzul testării pentru droguri sau a recoltării de probe biologice constituie o infracțiune separată.

La fel ca în cazul conducerii sub influența alcoolului, Codul penal prevede pedeapsa cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă pentru șoferii care conduc vehicule sub influența substanțelor psihoactive (droguri).

Pedeapsa pentru conducerea unui vehicul sub influența drogurilor este de 1-5 ani de închisoare sau amendă, însă modalitatea de executare depinde de factori precum rezultatele probelor biologice, expertiza medico-legală, comportamentul persoanei și circumstanțele personale ale acestuia.