Ce alcoolemie vei avea, de fapt, dacă bei o singură bere într-o zi? Te mai poți urca la volan după ce ai consumat alcool? Iată ce spun specialiștii cu privire la această chestiune.
Ce alcoolemie vei avea dacă bei o singură bere
Ce alcoolemie vei avea, de fapt, dacă bei o singură bere într-o zi? Conform statisticilor, consumul mediu de alcool pur pe an pentru un român este de aproximativ 11 litri, cu 40% mai mult decât în urmă cu cinci decenii.
În anul 1969, de exemplu, media consumului era de 8 litri de alcool pe an în România, din care mai mult de jumătate era reprezentat de alcool din vin, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Alte statistici indică faptul că în 2020, 12.823 de șoferi români au fost implicați în procese judiciare pentru conducerea sub influența alcoolului. Mulți dintre cei acuzați își justifică comportamentul acuzând alți factori, cum ar fi consumul de fructe, care ar fi generat o alcoolemie.
Totuși, specialiștii subliniază că nu este relevant tipul de băutură consumat, ci doar cantitatea de alcool din băutura respectivă. Astfel, un pahar de whisky va avea un efect asupra organismului mai îndelungat decât un pahar de bere, de exemplu.
Alcoolul poate fi detectat în aerul expirat timp de aproape 24 de ore. În salivă, urmele pot fi descoperite chiar și după 48 de ore, în timp ce în păr pot fi detectate până la 90 de zile de la consum, ceea ce înseamnă trei luni.
La cât timp este sigur să conduci după ce ai consumat alcool?
Vinul băut este eliminat din sânge în 7-9 ore pentru fiecare litru consumat.
Un pahar de vin (250 ml) este complet eliminat în 3 ore și jumătate.
Cantitatea de 500 ml de alcool de 5%, cum ar fi echivalentul unei beri, este eliminată mai rapid dacă este consumată treptat în loc să fie băută rapid.
De exemplu, o bere consumată într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore. Aceeași bere, consumată în jumătate de oră, va fi eliminată în 6 ore.
50 ml de băutură tare (whiskey, bourbon, coniac etc), cu o concentrație de 40% alcool, sunt eliminate în aproximativ două ore.
100 ml de băutură spirtoasă se elimină în 4 ore și jumătate.
Atenţie! Aceste valori depind totuşi de mulţi factori, inclusiv fiziologici, diferiţi de la persoană la persoană. De aceea, nu trebuie tratate ca fiind absolut sigure.
Măsuri împotriva șoferilor care conduc sub influența alcoolului
Amintim că în ultima perioadă, poliția rutieră a intensificat măsurile pentru depistarea șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. Aceste controale sunt de asemenea sporite în perioadele considerate critice.
Comisarul Șef Cristian Andrieș a discutat despre intensificarea măsurilor luate de poliția rutieră pentru depistarea și sancționarea conducătorilor auto care încalcă normele rutiere, în special cei aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
Aceste acțiuni sunt sporite în perioade critice, cum ar fi weekendurile, sezonul estival, vacanțele, spectacolele și concertele, pentru a asigura siguranța tuturor participanților la trafic.
„Polițiștii rutieri acționează tocmai pentru a-i depista și a îi sancționa pe cei care încalcă normele rutiere”, a explicat Comisarul Șef Cristian Andrieș într-un interviu pentru DCNews.
Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.