Ministerul Transporturilor pregăteşte amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi juridice care practică transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere fără autorizaţie de la autorităţile locale, potrivit unui proiect de Ordonanţă pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului.
Conform Ordonanţei, care are articol unic, se introduce la Articolul 55 o nouă literă (h), aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public de persoane cu un autoturism.
La acelaşi articol, se prevede, la punctul 3, amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei pentru mai multe contravenţii, iar articolul 7 stabileşte că 'transporturile de persoane sau bunuri în regim de taxi se pot executa ca servicii de interes public pentru populaţie, de regulă, în interiorul unei localităţi, numai pe baza autorizaţiei pentru transport în regim de taxi, valabilă, emisă de autoritatea administraţiei publice locale, în condiţiile prezentei legi'.
Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de Ordonanţă pentru completarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, prin promovarea acestui act normativ se urmăreşte crearea cadrului legal care să asigure posibilitatea sancţionării persoanelor fizice sau juridice care efectuează activităţi neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare.
'Nerespectarea dispoziţiilor stabilite prin Legea nr.38/2003 se sancţionează conform Capitolului VII – 'Sancţiuni şi contravenţii' din aceeaşi reglementare. Cu toate acestea, în ultima perioadă de timp se constată existenţa unor practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local cât şi transportul judeţean de persoane', se mai arată în Nota de Fundamentare a proiectului.
În plus, potrivit documentului, adoptarea acestei Ordonanţe urmăreşte eliminarea practicilor ilicite în activităţile de transport rutier de persoane cu autoturisme, fiind o măsură directă pentru eliminarea concurenţei neloiale, limitarea pierderilor la bugetul de stat din neplata taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier neautorizate, şi diminuarea riscurilor ce privesc siguranţa circulaţiei rutiere, ca urmare a efectuării unor activităţi de transport rutier de persoane neautorizate. AGERPRES