Modificări legislative privind valabilitatea permiselor auto

Legislația privind valabilitatea permiselor auto se va modifica. Sunt vizați în special șoferii vârstnici. Aceste schimbări au loc ca urmare a creșterii numărului de accidente rutiere grave în rândul persoanelor în vârstă și au ca obiectiv sporirea siguranței rutiere.

Statisticile indică faptul că, în 2021, pe drumurile din România au avut loc 26.806 accidente rutiere, dintre care 4.915 au fost accidente grave. Din acest total, 505 accidente grave (10,27%) au fost cauzate de șoferi cu vârsta peste 60 de ani, iar 292 accidente grave (5,94%) au fost produse de șoferi cu vârsta peste 67 de ani.

Conform Buletinului Siguranței Rutiere 2021 al Inspectoratului General al Poliției Române, România avea 819.031 conducători auto cu vârsta de peste 71 de ani, ceea ce reprezintă un segment semnificativ al populației active din trafic.

Pentru a reduce riscurile rutiere, s-a propus reducerea perioadei de valabilitate a permiselor auto pentru persoanele în vârstă.

soferi in varsta permis auto permis de conducere
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce schimbări aduce legislația?

În conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, modificată pentru a respecta Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European, durata de valabilitate a permiselor auto se schimbă astfel:

  • Pentru șoferii cu vârsta de 70 de ani și peste – valabilitatea permisului scade de la 10 ani la 5 ani pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE.
  • Pentru șoferii cu vârsta de 80 de ani și peste – valabilitatea permisului se reduce la 2 ani pentru aceleași categorii de vehicule.
  • Pentru alte categorii de vehicule – valabilitatea permisele deținute de șoferii peste 80 de ani se reduce de la 5 ani la 2 ani.

Aceste măsuri sunt menite să asigure verificări medicale mai frecvente pentru șoferii vârstnici și să prevină accidentele cauzate de probleme de sănătate care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă.

„Creșterea siguranței rutiere prin scăderea valabilității administrative a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl și BE, deținute de persoane cu vârsta de 70 de ani și peste această vârstă de la 10 ani și la 5 ani. Creșterea siguranței rutiere prin scăderea valabilității administrative a permiselor de conducere deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani și peste această vârstă de la 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl și BE la 2 ani și pentru permisele de conducere ia celelalte categorii de vehicule de ia 5 ani la 2 ani”, se arată în propunerea legislativă.

România avea 8.298.956 de șoferi cu permis de conducere, ceea ce înseamnă că 43% din totalul populației și 53% din populația adultă dețin un permis auto.

Numărul șoferilor a crescut constant în ultimii zece ani, de la 6.431.345 în 2011, la 8.298.956 în 2021. Această creștere a dus la un trafic mai aglomerat și un număr mai mare de accidente, ceea ce a determinat autoritățile să ia măsuri pentru îmbunătățirea siguranței rutiere.