La începutul anului, pe 1 ianuarie, prețul pentru benzină s-a scumpit cu 17 bani pe litru, iar motorina cu 16 bani. Ulterior, pe 4 ianuarie, a urmat o altă creștere, de 4 bani pe litru pentru ambele tipuri de combustibil. Joi, 9 ianuarie, Petrom a majorat din nou prețurile cu 4 bani pe litru, astfel încât de la începutul lunii, benzina standard a înregistrat o creștere totală de 25 de bani pe litru, iar motorina standard de 24 de bani pe litru.

Petrom a aplicat o nouă creștere a prețurilor pentru benzină și motorină

Conform datelor disponibile, în București, benzina standard costă între 7,28 lei și 7,35 lei pe litru, iar motorina standard între 7,47 lei și 7,50 lei pe litru. De exemplu, la stația Petrom Vitan, benzina standard este vândută la 7,34 lei pe litru, iar motorina standard la 7,49 lei pe litru, conform cifrelor publicate de Peco-online.

Comparativ cu luna precedentă, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 4,3%. Aceasta înseamnă că un plin de 50 de litri costă cu 15 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. Pentru motorină, creșterea medie a fost de 3,3%, ceea ce se traduce într-un cost suplimentar de 12 lei pentru un plin.

benzină, motorină, combustibil
SURSA FOTO: Dreamstime

România rămâne printre țările cu cele mai mici prețuri la carburanți din UE

În ciuda acestor creșteri, România rămâne printre țările cu cele mai mici prețuri la carburanți din Uniunea Europeană. În cazul benzinei, țara noastră ocupă locul 6 în acest clasament, fiind depășită doar de Bulgaria, Cipru, Cehia, Lituania și Malta. În ceea ce privește motorina, România se află pe locul 4, după Bulgaria, Cehia și Malta.

Majorările succesive de prețuri afectează direct bugetele consumatorilor, mai ales în contextul unui început de an în care taxele și accizele au fost ajustate. Creșterile raportate determină costuri mai mari pentru transportul individual, dar și pentru sectoarele economice care depind de transporturi, precum logistica sau agricultura.

Marii producători auto europeni au început să majoreze prețurile modelelor pe benzină

Amintim că marii producători auto europeni de automobile au început să majoreze prețurile modelelor pe benzină. Decizia a fost luată în contextul în care industria auto europeană trece printr-o transformare drastică, pe fondul măsurilor impuse de UE privind emisiile de CO2.

Producătorii auto sunt obligați să reducă drastic emisiile și să se asigure că cel puțin 20% din vânzările lor reprezintă vehicule electrice. Totuși, această măsură vine cu provocări economice și strategice majore. Un expert din industrie a avertizat că această strategie ar putea avea un impact negativ asupra întregului lanț valoric, afectând inclusiv furnizorii de piese și echipamente