Prețurile carburanților au crescut din nou

Petrom a anunțat o nouă majorare a prețurilor, marcând a șasea creștere în luna octombrie. Pe 15 octombrie 2024, benzina standard și motorina standard s-au scumpit cu câte 4 bani pe litru.

Această modificare a fost evidentă în stațiile din întreaga țară, inclusiv în București, unde prețurile variază semnificativ.

Petrom
SURSA FOTO: Dreamstime

Cât costă un plin de motorină și benzină?

Conform informațiilor furnizate de peco-online, prețul benzinei standard în București se situează între 7,05 și 7,12 lei pe litru, în timp ce motorina standard costă între 7,12 și 7,15 lei pe litru.

La stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, prețurile afișate marți erau de 7,11 lei pentru un litru de benzină standard și 7,14 lei pentru motorina standard.

pompa, benzină
SURSA FOTO: Dreamstime

Această nouă majorare vine după o serie de scumpiri consecutive

Precedenta majorare, tot de 4 bani pe litru, a avut loc pe 13 octombrie, iar pe 11 octombrie benzina a fost scumpită similar, în timp ce prețul motorinei a rămas neschimbat.

De asemenea, pe 8 octombrie, atât benzina, cât și motorina au fost scumpite cu câte 4 bani pe litru.

Prima scumpire din octombrie a fost înregistrată pe 3 octombrie, când prețul benzinei a crescut cu 5 bani, iar cel al motorinei cu 4 bani.

pompa
SURSA FOTO: Dreamstime

Cu cât au crescut prețurile carburanților în luna octombrie?

În total, majorările din luna octombrie au dus la o creștere a prețului benzinei cu 25 de bani pe litru și a motorinei cu 20 de bani pe litru.

Comparativ cu luna precedentă, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 2,5%, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri costă acum cu 8,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu a crescut cu 1,4%, ceea ce se traduce printr-un cost suplimentar de 5 lei pentru un plin de 50 de litri.

pompa
SURSA FOTO: Dreamstime

Prețurile petrolului au fluctuat puternic în ultimele săptămâni

Prețurile petrolului au extins pierderile marți, după ce un raport a declarat că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus președintelui american Joe Biden că nu va ataca instalațiile de țiței sau nucleare ale Iranului ca represalii pentru un atac cu rachete la începutul acestei luni.

Vânzarea masivă a avut loc pe fondul îngrijorărilor legate de perspectivele economice ale Chinei, după ce Beijingul nu a anunțat nicio nouă măsură de stimulare la un briefing din weekend și nu a oferit detalii despre o serie de măsuri dezvăluite la sfârșitul lunii trecute.

Totuși, investitorii de pe piața de acțiuni au fost, în general, optimiști, ceea ce a dus la creșteri în majoritatea piețelor asiatice, după un nou record pentru Dow și S&P 500 pe Wall Street, cu raportările pentru al treilea trimestru pe cale să înceapă.

Ambele contracte principale de petrol au scăzut cu aproximativ trei procente în tranzacțiile de dimineață — după ce au pierdut cel puțin două procente luni — în urma unui raport al Washington Post care a relatat că Netanyahu a promis să țintească armata Iranului, și nu sectorul petrolier sau nuclear al acesteia.

Investitorii au fost în alertă de la începutul lunii, când Teheranul a lansat un tir de rachete asupra Israelului, alimentând temerile unei riposte care ar putea declanșa un conflict regional extins.

Prețurile petrolului au fluctuat puternic în ultimele săptămâni, după ce Tel Avivul a deschis un nou front împotriva militanților Hezbollah din Liban, continuând în același timp lupta împotriva Hamas în Gaza.