Petrom a crescut tarifele la combustibil

Pe 3 octombrie 2024, după aproximativ șase săptămâni de scăderi ale prețurilor, Petrom, principalul furnizor de carburanți din România, a majorat pentru prima dată tarifele la combustibil.

Prețul la benzina standard a fost majorat cu 5 bani pe litru, în timp ce motorina standard s-a scumpit cu 4 bani pe litru.

Cea mai recentă ajustare a prețurilor a avut loc pe 25 septembrie 2024, când Petrom a redus tariful la benzină cu doi bani pe litru.

pompa, benzină
SURSA FOTO: Dreamstime

Diferența dintre prețuri

Aceasta a urmat unei serii de scăderi de prețuri inițiate pe 15 august, când Petrom a redus motorina cu 5 bani pe litru, după ce cu câteva zile înainte majorase prețul benzinei și menținuse neschimbat prețul motorinei.

În acea zi, în anumite stații Petrom, motorina a ajuns să coste mai puțin decât benzina.

Pe 15 august 2024, la stația Petrom Vitan, urmărită de Economedia, prețurile afișate erau de 7,36 lei pe litru atât pentru benzina standard, cât și pentru motorina standard.

La stația Petrom Vitan, joi, 3 octombrie, prețul benzinei standard era de 6,91 lei pe litru, iar motorina standard costa 6,98 lei pe litru.

Conform peco-online, în stațiile Petrom din București, prețul unui litru de benzină standard variază acum între 6,85 lei și 6,92 lei.

Pentru motorina standard, prețurile se situează între 6,96 lei și 6,99 lei pe litru.

pompa
SURSA FOTO: Dreamstime

Prețurile la combustibil în comparație cu luna septembrie

Conform datelor peco-online, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 4,6% față de luna trecută. Astfel, un plin de 50 de litri este acum cu 16,5 lei mai ieftin decât era în urmă cu 30 de zile.

Prețul mediu al motorinei a scăzut cu 3,2%, ceea ce face ca un plin de 50 de litri să fie cu 11,5 lei mai ieftin decât acum 30 de zile.

Prețul petrolului va crește pe măsură ce tensiunile din Orientul Mijlociu se agravează

Atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului a făcut ca prețurileglobale ale petrolului să crească în această săptămână, pe fondul temerilor tot mai mari că o ripostă ar putea pune în pericol aprovizionarea globală cu petrol.

Iranul este un actor important pe piața mondială a petrolului brut. Cele mai recente date ale Administrației americane pentru informații energetice indică Iranul ca fiind al nouălea mare producător de petrol, reprezentând aproximativ 4% din producția mondială de petrol de anul trecut.