Se scumpesc carburanții din prima zi a lunii iulie

Se scumpesc carburanții! Aceasta este a doua etapă de creștere a accizei din acest an, din cele două programate de Guvern. Prima scumpire a carburanților a avut loc la 1 ianuarie 2024, când prețul benzinei a crescut cu 0,29 lei/l, iar cel al motorinei cu 0,26 lei/l.

De la miezul nopții, un litru de benzină costă cu 43 de bani în plus, iar prețul unui litru de motorină crește cu 40 de bani. Un plin de carburant costă acum în jur de 380 lei, cu 20 lei mai mult decât înainte.

Astfel, după ce în ultimele luni prețul combustibililor a avut mici variații, de astăzi românii vor plăti cu 30-40 de lei mai mult pentru un plin de benzină sau motorină, în funcție de capacitatea rezervorului.

„Ne conformăm, că nu avem încotro, cui să ne plângem. Erau oricum scumpe, adică nu s-a schimbat cu nimic”, a spus un șofer pentru Observator.

„Niciun guvern după ’90 nu a fost de partea şoferilor”, a spus un alt șofer.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat:

„Este o actualizare cu inflaţia, cea de-a doua etapă de creştere prevăzută în legislaţie. Nu vom mai avea în acest an alte creşteri ale accizelor”.

masini soferi trafic
Drumurile cu maşina, mai scumpe de astăzi, 1 iulie / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Scumpirea carburanților poate cauza scumpiri în lanț

Majorarea accizei la carburanți va genera scumpiri în lanț, afectând atât alimentele, cât și vacanțele. De asemenea, prețul gazelor va crește, după ce ANRE a aprobat o majorare de 19% a tarifelor de distribuție. Pentru un apartament cu trei camere, factura la gaz va crește cu 2,5 lei.

Majorarea prețurilor produselor alimentare și nealimentare pune presiune pe inflație, menținând dobânzile la un nivel ridicat. Dobânzile mari fac ca ratele românilor să fie dificil de suportat.

De la 1 iulie, cotația IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, scade ușor, de la 5,90% la 5,86%. Astfel, pentru un credit ipotecar de 50.000 de euro pe 30 de ani, rata lunară va scădea, în medie, cu aproximativ 7 lei, începând cu 1 iulie, odată cu actualizarea IRCC. Aceasta după ce rata a crescut cu peste 600 de lei în ultimii doi ani.

Veștile nu sunt bune nici pentru cursul leu-euro. Majoritatea analiștilor anticipează o depreciere a leului în perioada următoare. Se estimează că, în următoarele luni, euro va depăși pragul de 5 lei, ajungând la 5,01 lei pentru un euro, iar în anul următor, ar putea ajunge la 5,06 lei.

De la 1 iulie, și prețul gazelor va crește, ceea ce va duce la facturi mai mari pentru consumatori.