Un șofer a plătit scump pentru aventura cu mașina pe plaja din Eforie Nord
Un șofer a fost sancționat cu o amendă de 10.000 de lei după ce a circulat cu autoturismul pe plaja din Eforie Nord, județul Constanța. Aventura acestuia pe plajă a culminat, bineînțeles, cu mașina acestuia împotmolită în nisip. Astfel, pentru a o scoate a fost necesară intervenția unui excavator.
Imaginile surprinse au fost postate pe Facebook, stârnind numeroase comentarii din partea utilizatorilor, transmite Ziua de Constanța.
Conform legislației în vigoare, circulația sau staționarea pe plajă cu autovehiculele este interzisă și sancționată conform OG 19/2006 art. 8, alin. 1, lit. K.
Acces neîngrădit pe plaje pentru persoanele cu dizabilități
Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, a depus recent un proiect de lege care vizează asigurarea accesului neîngrădit pentru persoanele cu dizabilități pe plajele de la Marea Neagră.
Propunerea legislativă completează OUG 19/2006 și impune autorităților locale obligația de a construi infrastructura necesară pentru accesul persoanelor cu dizabilități până la plaje.
Conform proiectului, autoritățile locale vor trebui să asigure rampe de acces la luciul de apă, dotate cu fotolii flotabile și șezlonguri special amenajate, precum și module de grupuri sanitare adaptate.
De asemenea, operatorii de plajă vor fi obligați să implementeze aceste facilități. Nerespectarea acestor obligații va constitui contravenție și va fi sancționată cu amendă între 10.000 și 20.000 de lei.
În expunerea de motive, inițiatorul proiectului subliniază că în România trăiesc aproape 900.000 de persoane cu dizabilități, conform statisticilor Autorității Naționale pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități.
Proiectul de lege are ca scop asigurarea egalității de șanse și accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la facilități și zone de recreere, conform legislației naționale și Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Dacă în cazul majorităţii populaţiei participarea deplină la toate aspectele vieţii este implicită, în cazul persoanelor cu dizabilităţi accesul la anumite facilităţi este mult îngreunat, argumentează iniţiatorul actului normativ.
Proiectul a fost depus deja la Senat, urmând să fie dezbătut în Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.