Un șofer român transporta srilankezi „ambalați” în cutii de carton
Un șofer român în vârstă de 19 ani a fost interceptat la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II de către polițiștii de frontieră arădeni într-o situație neașteptată. Camionul său, înmatriculat în România, transporta oficial cutii de carton pe ruta România – Ungaria conform documentelor de însoțire a mărfii. Cu toate acestea, în urma unei verificări amănunțite, autoritățile au descoperit că în interiorul acestor cutii de carton erau ascunși trei cetățeni din Sri Lanka.
Descoperirea celor trei migranți a dus la implicarea imediată a autorităților pentru trafic de migranți, iar șoferul român este acum cercetat în acest sens. Situația subliniază riscurile și complexitatea traficului ilegal de persoane la granițele României, punând în lumină eforturile continue ale polițiștilor de frontieră de a monitoriza și a preveni astfel de activități ilegale.
„În baza profilului de risc s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit al mijlocului de transport, în urma căruia poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul destinat transportului de marfă, în cutiile de carton transportate, trei cetăţeni străini. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul sectorului poliţiei de frontieră pentru cercetări. În cadrul verificărilor, colegii noştri au stabilit că sunt cetăţeni din Sri Lanka, cu vârste cuprinse între 31 şi 40 de ani, intraţi legal în România”, a informat, marţi, Poliţia de Frontieră Arad.
Şoferul este cercetat penal pentru trafic de migranţi, iar cei trei străini din Sri Lanka sunt cercetaţi pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat. Această situație subliniază gravitatea problemelor asociate traficului ilegal de persoane și necesitatea aplicării legii în astfel de cazuri pentru prevenirea și combaterea acestor activități ilegale.
Circa un sfert dintre români cred ca imigranții din Orientul Mijlociu sunt o amenințare
În altă ordine de idei, aproximativ un sfert dintre români percep imigranții din Orientul Mijlociu ca o amenințare semnificativă pentru România, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP pentru News.ro. Sondajul evidențiază, de asemenea, că 21,1% dintre români consideră că persoanele provenite din Ucraina reprezintă o potențială amenințare, în timp ce doar 10,5% dintre respondenți au aceeași percepție în ceea ce privește cetățenii proveniți din statele membre ale Uniunii Europene.
22% dintre alegătorii PSD-PNL consideră că persoanele din Orientul Mijlociu reprezintă o amenințare semnificativă, în timp ce 32% dintre susținătorii AUR și 25% dintre cei ai ADU împărtășesc această opinie. Această percepție este împărtășită de 18% dintre cei cu vârsta între 18 și 29 de ani, 21% dintre cei cu vârsta între 30 și 44 de ani, 24% dintre cei cu vârsta între 45 și 59 de ani și 28% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani.
În ceea ce privește nivelul de educație, 26% dintre cei cu studii primare, 23% dintre cei cu studii medii și 22% dintre cei cu studii superioare împărtășesc aceeași opinie. De asemenea, 28% dintre locuitorii din București, 27% dintre cei din orașele cu peste 90 de mii de locuitori, 21% dintre cei din orașele cu mai puțin de 90 de mii de locuitori și 22% dintre cei din mediul rural cred că oamenii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare amenințare.
Și ucrainenii sunt considerați o amenințare de 21,1% dintre români
21.1% dintre români consideră că persoanele venite din Ucraina reprezintă o amenințare semnificativă pentru România, în timp ce 16.4% cred că reprezintă o amenințare minoră, iar 35.2% nu văd nicio amenințare sau oportunitate în acest sens. De asemenea, 13.6% percep o mică oportunitate, în timp ce 5.1% consideră că este vorba despre o oportunitate semnificativă. 2.5% dintre respondenți declară că nu le pasă, iar 6.1% nu știu sau nu răspund.
20% dintre alegătorii PSD-PNL cred că persoanele din Ucraina reprezintă o amenințare semnificativă, în comparație cu 28% dintre susținătorii AUR și doar 7% dintre cei ai ADU. Împărtășesc această opinie 17% dintre cei cu vârsta între 18 și 29 de ani, 26% dintre cei cu vârsta între 30 și 44 de ani, 21% dintre cei cu vârsta între 45 și 59 de ani și 20% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani.
Persoanele cu studii primare sunt în proporție de 39% de acord cu ideea că oamenii din Ucraina reprezintă o amenințare majoră, în timp ce 20% dintre cei cu studii medii și doar 10% dintre cei cu studii superioare împărtășesc această opinie. De asemenea, 17% dintre locuitorii din București, 14% dintre cei din orașele cu peste 90 de mii de locuitori, 24% dintre cei din orașele cu mai puțin de 90 de mii de locuitori și 24% dintre cei din mediul rural cred că oamenii din Ucraina reprezintă o mare amenințare.