În România, este un lucru extrem de comun să se dea flash-uri în trafic. Cu toate acestea, unii șoferi abuzează de acest procedeu.
Cei care dau flash-uri riscă amenzi usturătoare
Cei mai mulți șoferi dau flash-uri pentru a semnaliza celorlalți participanți la trafic o nemulțumire, un avertisment sau uneori, o permisiune. Acest fel de comportament poate avea însă consecințe grave. Gestul poate fi sancționat cu o amendă în valoare de până la 1.000 de lei și riscă și suspendarea permisului. Conform Codului Rutier, folosirea incorectă a luminilor de drum față de autovehiculul care circulă în fața sa, în aceeași direcție de mers se sancționează.
Codul Rutier a fost schimbat de către Guvern în anul 2022. Printr-o ordonanță, s-au introdus sancțiuni dure pentru șoferii care șicanează în trafic, fac manevre periculoase sau au un mod periculos de a conduce, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.
Cu toate acestea, guvernanții doresc pedepse mai dure de atât. Un nou proiect de modificare a Codului Rutier va intra din nou în dezbatere parlamentară. Acesta prevede că șoferii care intră pe contrasens pe autostradă vor rămâne fără permis timp de 4 luni, iar cei care dau flash-uri vor avea de plătit o amendă de 3.000 de lei.
Când abuzează șoferii de flash-uri
În România, există niște reguli nescrise de comunicare între șoferi. Conform promotor.ro, acestea sunt situațiile în care ei abuzează de flash-uri.
- Flashuri la semafor: un șofer te avertizează că trebuie să avansezi pentru că semaforul indică verde
- Flashuri din spate în mers: un șofer îi cere altuia să se dea la o parte pentru a-i face loc celui din spate, care se grăbește. Acestea sunt folosite foarte des pe autostrăzi, în banda a doua, de către șoferii care circulă cu viteză.
- Flashuri din sens opus: șoferii se avertizează asupra apariției în zonă a Poliției. După acest flash, șoferii din sens opus reduc viteza pentru a nu fi prinși de radar.
- Flashuri într-o intersecție: aici se folosește atunci când un șofer îi permite altuia să intra în coloană în fața sa sau să schimbe banda de circulație.
Poliția Română a explicat, într-o postare pe Facebook, de ce nu este bine să dai flash-uri în trafic.
„După ce treci de echipajul de poliție, vezi o altă mașină care circulă din sens opus… sau poate două, trei…. , iar ție ți se pare că ar merge cu viteză și te gândești să le dai flash-uri și,să-i scapi de amendă.
Nimic de zis, ai un spirit civic desăvârșit. Dar dacă într-una din acele mașini este un urmărit național sau internațional și datorită spiritului tău civic, el nu mai ajunge la echipajul de poliție, nu mai este oprit și reținut? Te-ai gândit la asta? Probabil că nu”, au scris reprezentanții Poliției Române.