Românii pot raporta comportamente agresive în trafic prin aplicația M.A.I.

Începând de astăzi, 27 octombrie 2024, orice persoană poate raporta comportamente agresive în trafic prin aplicația M.A.I.. La secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se pot trimite informații. Sesizarea trebuie să conțină datele personale ale celui care raportează (nume, prenume, CNP sau cod de identificare), date de contact, o declarație de responsabilitate privind exactitatea informațiilor, dovezi audio-video, data, ora și locul incidentului, precum și semnătura.

Sesizările primite sunt legate direct de faptele de conducere agresivă. După ce o sesizare este încărcată în aplicația ESAR, polițistul rutier are responsabilitatea de a verifica și valida informațiile. Odată validată, se notifică proprietarul vehiculului, care trebuie să furnizeze datele conducătorului auto către poliție.

Fiecare brigadă rutieră și centrul operațional din weekenduri și sărbători legale au polițiști special desemnați pentru aceste verificări. Dacă proprietarul refuză să ofere datele solicitate, riscă o amendă între 9 și 20 de puncte, fiecare punct având valoarea de 165 de lei, fără posibilitatea reducerii.

Ar putea fi deschis un dosar penal pentru fals în declarații

Sesizările trebuie trimise în termen de 30 de zile de la incident. În cazul în care există incertitudini privind sesizarea, polițiștii pot merge să discute cu conducătorul auto implicat. Ar putea fi deschis un dosar penal pentru fals în declarații dacă situația o impune.

Nu este permisă transmiterea a mai mult de o sesizare pentru același număr de înmatriculare într-o perioadă de 24 de ore sau a mai mult de trei sesizări în 15 zile. Observarea conducerii agresive trebuie să fie o acțiune simplă, realizată de participanții la trafic.

Nu este recomandat să se transmită mai mult de trei sesizări din același loc în 24 de ore sau șapte sesizări filmate în aceeași locație în decurs de 15 zile. Fiecare abatere raportată va fi verificată pentru a fi validată sau clasată în funcție de informațiile din sesizare. Au existat situații în care persoane filmau toți participanții la trafic și transmiteau multe sesizări, ceea ce a condus la necesitatea prioritizării și clarificării scopului aplicației, care este identificarea cazurilor reale de conducere agresivă.

Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în trafic

Dacă polițistul validează o sesizare și aceasta îndeplinește toate cerințele aplicației, iar șoferul este identificat prin informațiile transmise de proprietarul mașinii, se va întocmi un proces verbal de contravenție pentru conducere agresivă.

Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în trafic este între 4 și 5 puncte de amendă, ceea ce înseamnă 660 de lei-825 de lei, plus reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Sesizările incomplete sau cele făcute ca „glume proaste” nu vor fi sancționate imediat, ci vor fi clasate. Scopul Poliției Rutiere este să încurajeze șoferii să manifeste educație, respect, prudență și toleranță în trafic, deoarece toți vrem să ajungem acasă în siguranță.