România intră în era supravegherii inteligente a traficului
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat introducerea unui sistem de supraveghere rutieră inteligent, menit să revoluționeze modul în care sunt detectate și sancționate abaterile în trafic. Începând cu prima parte a anului 2026, România va fi dotată cu peste 400 de camere video fixe de înaltă performanță, care vor monitoriza non-stop principalele artere de circulație ale țării.
Aceste camere vor funcționa în regim continuu, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, și vor fi conectate la un centru de analiză video în timp real, capabil să identifice automat comportamente periculoase în trafic, precum:
- depășirea limitei de viteză;
- folosirea telefonului mobil la volan;
- nepurtarea centurii de siguranță;
- depășirile neregulamentare;
- conducerea agresivă;
- neutilizarea sistemelor de iluminare.
Implementarea va începe pe tronsoanele cu risc crescut de accidente
Potrivit purtătorului de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, implementarea va începe pe tronsoanele cu cel mai ridicat risc de accidente: autostrăzile A1 (București-Pitești), A2 (București-Constanța), A3 (București-Ploiești), dar și drumurile naționale DN1, DN2, DN6 și DN7.
„În prima etapă, aceste camere vor fi montate pe Drumurile Naționale cu risc ridicat de accidente. Primele sisteme vor fi puse în funcțiune pe autostrada București-Pitești, autostrada București-Constanța și pe autostrada București-Ploiești. De asemenea, vor fi montate pe DN1, DN2, DN6 și DN7. Tot sistemul este automatizat, iar imaginile înregistrate de camere sunt analizate în timp real de un software special.
În momentul în care vor fi detectate abateri rutiere, sistemul va alerta automat Poliția, la fel ca în cazul camerelor de rovinietă. Un ofițer din cadrul Poliției Române va analiza imaginile și va dispune măsurile care se impun”, a explicat Șerbănescu pentru ProMotor.

Poliția Rutieră a fost deja dotată cu 700 de radare mobile montate pe trepied
În completarea acestui sistem de supraveghere fixă, Poliția Rutieră a fost deja dotată cu 700 de radare mobile montate pe trepied, capabile să filmeze non-stop sectoare de drum intens circulate. Sistemul nu necesită oprirea șoferilor, iar sancțiunile sunt expediate prin poștă, pe baza imaginilor înregistrate.
Această măsură vine în sprijinul unei strategii naționale de combatere a accidentelor rutiere și de reducere a numărului de victime. Noul sistem este gândit pentru a funcționa preventiv, dar și coercitiv, în scopul creșterii responsabilității la volan.
Tehnologie de ultimă generație și camere capabile să filmeze în interior
Camerele instalate sunt echipate cu tehnologie de înaltă rezoluție, permițând inclusiv vizualizarea interiorului vehiculului. Astfel, un șofer poate fi surprins clar cu telefonul în mână, la ureche sau fără centură de siguranță. În cazul în care sunt comise simultan mai multe abateri, sistemul permite suspendarea permisului de conducere.
De asemenea, tehnologia laser folosită de camere poate estima distanțele dintre vehicule, viteza relativă și comportamentele agresive, oferind autorităților o imagine completă asupra dinamicii traficului în timp real.
„Ne dorim ca primele camere inteligente de monitorizare a traficului să fie date în folosință în prima parte a anului 2026. Iar până la finalul anului să reușim să conectăm toate cele 400 de camere”, a adăugat Alin Șerbănescu.
Conform estimărilor CNAIR, primele camere vor deveni operaționale în prima parte a anului 2026, iar până la finalul aceluiași an, întreaga rețea de 400 de camere va fi interconectată și complet funcțională.