Rețineți: Ro e-Transport este o măsură specifică României, motiv pentru care nici furnizorii, și nici operatorii de transport stabiliți în alte state nu au cunoștință de ea.

Ro e-Transport acum

Direcția Generală de Antifraudă Fiscală (DGAF) a desfășurat pe 4 martie o amplă acțiune de monitorizare și control la nivel național, vizând respectarea legislației privind Sistemul Ro e-Transport.

Scopul principal al acestei inițiative a fost combaterea transporturilor ilegale de bunuri, fără documente de proveniență. În urma verificărilor, inspectorii antifraudă au aplicat sancțiuni în valoare totală de 1.957.300 de lei.

Exemple de transporturi ilegale depistate

În cadrul acțiunii, inspectorii DGAF au descoperit mai multe cazuri de transporturi efectuate fără respectarea legislației fiscale. Printre cele mai semnificative situații s-au numărat:

  • O camionetă care transporta tutun neprelucrat fără documente justificative.
  • Un alt vehicul care transporta mărfuri importate din China, de asemenea fără acte de proveniență.

Aceste abateri au fost sancționate drastic, având în vedere că, din 2024, toate companiile din România sunt obligate să declare în sistemul Ro e-Transport mărfurile transportate și să obțină un cod unic de identificare (UIT).

Amenzi de aproape 3 milioane de lei

De la începutul anului, DGAF desfășoară acțiuni constante de verificare a transporturilor rutiere, pentru a preveni fraudele fiscale și evaziunea. În luna februarie 2025, valoarea totală a amenzilor aplicate a ajuns la 2,9 milioane de lei. Pentru a înțelege dimensiunea acestei sume, echivalentul acestor sancțiuni ar putea acoperi costurile a 700 de salarii minime pe economie sau plata a 1.064 de pensii medii.

Pentru a evita amenzi drastice și confiscarea bunurilor, firmele din România trebuie să respecte reglementările sistemului Ro e-Transport. Acestea sunt obligate să obțină codul UIT fie prin aplicația disponibilă în Spațiul Privat Virtual (SPV), fie prin programele informatice utilizate pentru contabilitate.

Ce transporturi trebuie declarate în sistemul Ro e-Transport?

Sistemul Ro e-Transport monitorizează:

  • Toate transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României.
  • Transporturile internaționale de mărfuri care încep sau se încheie pe teritoriul României.

Vehiculele supuse monitorizării sunt cele cu o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri care au fie o masă brută totală de peste 500 kg, fie o valoare mai mare de 10.000 de lei.

Valabilitatea codului UIT

Codul UIT poate fi generat cu cel mult trei zile înainte de data declarată pentru începerea transportului și are o valabilitate de cinci zile calendaristice pentru transporturile interne și de 15 zile pentru cele internaționale.

Prin aceste măsuri stricte, autoritățile fiscale își propun să reducă frauda. Dar și să asigure o mai bună transparență în transportul de mărfuri. Controalele vor continua și în lunile următoare, iar companiile sunt îndemnate să se conformeze pentru a evita sancțiuni costisitoare.

Veronica Duțu
Veronica Duțu / SURSA FOTO: Capital