Șoferii nu pot fi obligați prin lege! În cazul unui accident, aceștia trebuie să ofere asistență. Altfel, riscă să primească amenzi sau chiar să fie puși sub acuzare. Dar ce se întâmplă în cazul unei defecțiuni a mașinii unui alt participant la trafic?
Șoferii nu sunt obligați prin lege să ofere ajutor în cazul unei avarii a mașinii
Șoferii nu pot fi obligați prin lege! Dacă vedeți un vehicul staționat pe marginea drumului cu luminile de avarie aprinse și ocupanții se află în spatele balustradei de siguranță sau pe marginea drumului, sau dacă aceștia lucrează în jurul mașinii defecte, este important să rețineți că aceștia ar putea avea nevoie de ajutor.
Cu toate acestea, este important să știți că nu sunteți obligat să vă opriți într-o astfel de situație. Conducerea pe lângă un alt utilizator al drumului cu mașina defectă nu este considerată lipsă de asistență. Potrivit „ADAC Motorwelt” din Germania, nu există nicio obligație legală de a oferi ajutor în acest caz.
Totuși, există o componentă morală: în situații similare, mulți șoferi ar aprecia ajutorul, iar clubul auto îndeamnă la solidaritate între șoferi.
Dar dacă vă simțiți nesigur într-o astfel de situație, continuați să conduceți. Alternativ, puteți întreba din mașină, prin fereastra deschisă, dacă ar fi nevoie să sunați un serviciu de asistență rutieră. Asigurați-vă că nu vă expuneți la pericol din cauza traficului în mișcare.
Ce trebuie să faceți în cazul unei avarii a autoturismului?
În cazul în care mașina dumneavoastră se defectează, urmați acești pași:
- Încercați să parcați pe marginea sau pe partea dreaptă a drumului, dacă este posibil. Dacă se poate, încercați să ajungeți la o stație de serviciu sau la o parcare.
- Este crucial să activați luminile de avarie și să opriți motorul mașinii când staționați.
- Înainte de a ieși, îmbrăcați o vestă de înaltă vizibilitate și părăsiți mașina pentru a aștepta ajutorul într-un loc sigur – ideal în spatele unei balustrade sau în altă locație protejată.
- De asemenea, ar trebui să instalați un triunghi de avertizare. Este recomandabil să purtați semnul deschis în fața dvs., la înălțimea pieptului, în timp ce mergeți spre locul de instalare. Triunghiul de avertizare ar trebui să fie plasat la o distanță de aproximativ 50 de metri în oraș și la o distanță de 150 de metri pe autostradă.
Șoferii trebuie să aibă în permanență un triunghi reflectorizant
Amintim că șoferii din România trebuie să fie echipați cu un triunghi reflectorizant. Cei care nu respectă legea pot fi sancționați cu o amendă serioasă. O astfel de situație a fost înregistrată cu un șofer pe autostrada A1, în județul Timiș.
Cu toate acestea, a fost extrem de surprins când polițistul nu l-a amendat. În schimb, agentul i-a dat propriul triunghi, cu condiția să-l returneze.
Această întâmplare a avut loc ieri, pe data de 24 aprilie, când șoferul a fost obligat să oprească pe banda de urgență a autostrăzii A1. Mai multe puteți afla aici.