Șoferii și motocicliștii cu mașini sau motociclete zgomotoase riscă sancțiuni, conform Codului Rutier

Potrivit Codului Rutier, șoferii și motocicliștii cu mașini sau motociclete zgomotoase riscă sancțiuni, dacă sunt prinși.

Conform Art. 100 (1-7) din legea circulației, conducerea unui autovehicul sau a unui tractor agricol sau forestier care poluează fonic sau emite noxe peste limita legală admisă, fie în mișcare, fie staționar, constituie o contravenție.

Locuitorii marilor bulevarde din orașe sunt obișnuiți să fie treziți în mijlocul nopții de zgomotul puternic al motoarelor turate la maxim.

Aceasta se întâmplă fie din cauza curselor ilegale, fie pentru a impresiona cu nivelul ridicat de decibeli produs de vehicule.

Aceasta se sancționează cu amenda din clasa a II-a de sancțiuni.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care, în mers sau staționare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legală admisă”, prevede Art. 100 (1-7) din legea circulației.

motocicleta, motociclete
SURSA FOTO: Inquam Photos, Virgil Simonescu

Aceștia riscă o amendă între 4 și 5 puncte, adică între 660 și 825 de lei. De asemenea, există posibilitatea ca certificatul de înmatriculare al vehiculului să fie reținut.

„Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în cazul în care zgomotul în mers sau staţionare depăşeşte limita legal admisă pentru tipul respectiv de vehicul”, stabilește Art. 112 (1-i) din Codul Rutier.

La înmatricularea unui vehicul, se stabilește nivelul de decibeli pe care acesta trebuie să-l respecte

Legea interzice ca mașina sau motocicleta să depășească această limită, fie că problema este cauzată de o avarie, cum ar fi o toba spartă, sau de modificări aduse de proprietar.

Poliția are dreptul să verifice oricând nivelul de zgomot al vehiculului cu ajutorul unui sonometru. Rezultatul măsurătorii va fi comparat cu nivelul de zgomot aprobat la omologare.

Dacă zgomotul depășește limita admisă, poliția va reține certificatul de înmatriculare și va aplica o amendă contravențională. Pentru a recupera certificatul, proprietarul vehiculului trebuie să rezolve problema zgomotului și să efectueze o inspecție tehnică oficială la RAR.