În cazul unui accident rutier, legea impune anunțarea autorităților

Gravitatea accidentului determină dacă acesta este considerat grav sau ușor.

În cazul unui accident rutier pe drum public, este obligatoriu să informezi autoritățile.

Conform legii 195/2022, șoferii implicați într-un accident ușor pot opta pentru constatarea amiabilă, raportând incidentul doar firmei de asigurări, dar aceasta este valabilă doar dacă sunt implicate două vehicule fără victime.

Dacă ai lovit singur mașina, constatarea amiabilă nu este posibilă, iar în acest caz trebuie să te adresezi Poliției.

Conform articolului 99 (4) din Legea 195/2002, neîndeplinirea obligației de a solicita documentul de constatare a avariilor în afara accidentelor de circulație este considerată contravenție. Aceasta se sancționează cu 2 sau 3 puncte de amendă.

„Constituie contravenție și se sancționează cu 2 sau 3 puncte amendă […] neîndeplinirea obligației proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia în alte împrejurări decât în urma unui accident de circulație”, conform Art 99 (4), din legea 195/2002.

Astfel, conform reglementărilor, indiferent dacă șoferul a provocat un accident singur, a fost implicat într-un incident cu mai multe vehicule sau a avariat alte bunuri (precum un gard sau o casă), acesta trebuie să anunțe producerea evenimentului.

sofer, masina, accident
SURSA FOTO: Pexels

Ulterior, Poliția Rutieră sau compania de asigurări va elibera o dovadă de reparații.

Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație, sunt obligați […] să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului”, se precizează în Art. 79 din Codul Rutier.

Legea se aplică în situațiile în care accidentul a provocat doar pagube materiale, fără victime.

Dacă accidentul a implicat victime, Poliția trebuie să fie anunțată imediat, chiar și în cazul în care șoferul este singura persoană rănită

În schimb, dacă accidentul a implicat victime, Poliția trebuie să fie anunțată imediat, chiar și în cazul în care șoferul este singura persoană rănită.

Dacă ai provocat un accident fără victime și nu te prezinți la poliție, riscă suspendarea permisului auto și o amendă de până la 825 de lei.

Pentru a repara un vehicul implicat într-un accident, este necesară o autorizație emisă fie de firma de asigurări, fie de Poliție. Fără această autorizație, atât șoferul, cât și mecanicul sau proprietarul service-ului riscă sancțiuni severe, inclusiv închisoare.

„Repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condițiile prevăzute de lege, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, conform ART 340 (4) din Codul Penal.

Chiar și în cazul în care ai avariat singur mașina, este necesar să obții o dovadă de reparație sau o constatare de la compania de asigurări. Fără aceste documente, repararea vehiculului poate duce la sancțiuni grave, inclusiv închisoare.