Potrivit informațiilor oferite de Nicușor Dan, noile aparate antidrog au capacitatea de a identifica cel puțin opt substanțe interzise, iar timpul necesar pentru analizarea unei probe este de maximum 10 minute.
Datele obținute în urma testelor vor fi stocate precis, incluzând informații precum ziua, ora, substanța detectată și identitatea persoanei testate.
Nicușor Dan a oferit mai multe informații
Dispozitivele sunt mobile și pot fi utilizate direct pe teren, oferind un avantaj semnificativ în intervențiile rapide. Edilul a oferit mai multe informații într-o postare realizată pe Facebook.
„100 de aparate antidrog vor intra în dotarea Poliției din București. Primăria Capitalei a finalizat achiziția acestora și primele 50 de aparate au sosit deja. Aparatele au tehnologie de ultimă generație, identifică cel puțin 8 substanțe, iar timpul de analiză a probei este de maximum 10 minute.
Datele vor fi stocate cu precizie (zi, oră, substanță detectată și numele persoanei testate). Aparatele vor fi folosite pentru a combate traficul și consumul de droguri”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.
Primăria Capitalei a inițiat o licitație pe platforma SEAP pentru achiziționarea a 100 de astfel de dispozitive
În luna iunie 2023, Primăria Capitalei a inițiat o licitație pe platforma SEAP pentru achiziționarea a 100 de astfel de dispozitive. Proiectul a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului București în septembrie 2023, cu o alocare bugetară de 2 milioane de lei.
Aparatele urmează să fie utilizate gratuit de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, ca parte a unui plan mai amplu de combatere a consumului și traficului de droguri.
Postarea de pe Facebook poate fi vizualizată aici.
În referatul care a însoțit acest proiect, autoritățile au subliniat o creștere alarmantă a consumului și traficului de droguri în București, mai ales în rândul minorilor. Situația a fost evidențiată de rapoartele Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.
Deși municipalitatea nu dispune de structuri specializate pentru combaterea fenomenului, implicarea sa constă în furnizarea de resurse materiale către structurile Ministerului Afacerilor Interne. În acest mod, Primăria Capitalei dorește să contribuie semnificativ la lupta împotriva unui fenomen care afectează grav sănătatea publică și siguranța locuitorilor.
Proiectul a fost inițiat de fostul viceprimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu, și face parte dintr-un set de acțiuni locale care vizează reducerea impactului consumului de substanțe stupefiante. Livrarea aparatelor este considerată un pas important în asigurarea mijloacelor necesare pentru intervenții eficiente și rapide ale Poliției Capitalei.