Începând cu anul 2025, autoritățile române implementează un sistem modern de monitorizare a traficului, destinat să crească siguranța rutieră și să sancționeze abaterile din trafic. Astfel, 700 de radare fixe vor fi instalate pe drumurile din toată țara, având ca scop detectarea vitezomanilor și a altor comportamente periculoase la volan.

Această măsură face parte din proiectul e-Sigur, care promite o supraveghere mai riguroasă a circulației, aplicând sancțiuni directe și eficiente pentru șoferii care nu respectă legislația rutieră.

Autoritățile extind supravegherea traficului prin e-Sigur

Într-un efort susținut de reducere a accidentelor și a încălcării regulilor de circulație, autoritățile române au demarat un amplu proiect de monitorizare a traficului rutier.

Sistemul e-Sigur, implementat la începutul anului 2025, urmează să fie extins prin instalarea a 700 de noi radare fixe pe drumurile din întreaga țară.

Aceste dispozitive, cunoscute sub numele de „pistoale radar”, vor fi amplasate în zone cu risc rutier, iar funcționalitățile lor avansate permit sancționarea mai multor abateri, spun cei de la promotor.ro.

Cum funcționează noile radare fixe?

Noile radare fac parte din sistemul e-Sigur, lansat pentru a monitoriza și sancționa automat abaterile din trafic. Primele radare fixe au fost deja instalate pe autostrăzile A1 și A2, dar și pe DN2, în județul Vrancea.

Acestea captează imagini și înregistrează toate vehiculele care tranzitează zonele respective, fără a necesita oprirea șoferilor în trafic.

„Camerele mobile (cunoscute sub numele de pistoale radar), amplasate pe marginea drumului, înregistrează activitatea din trafic în zona supravegheată. Înregistrările sunt trimise și analizate de polițiști.

Abaterile sunt sancționate conform legii, după identificarea conducătorului auto. Amenda este expediată direct la domiciliu conducătorului auto, fără a fi necesară oprirea în trafic”, a explicat Poliția Română printr-o postare pe Facebook.

Dispozitivele vor avea un rol esențial în identificarea șoferilor care depășesc limitele de viteză, dar și a celor care comit alte încălcări ale legislației rutiere.

Proiect național: 700 de radare amplasate în zone periculoase

Autoritățile au confirmat că extinderea proiectului va include instalarea a 700 de radare fixe în toate județele țării.

radar e-sigur
SURSA FOTO: Facebook, Poliția Română

Bogdan Oproiu, director adjunct al Direcției Rutiere, a precizat că aceste radare vor fi amplasate strategic, pentru a acoperi toate zonele considerate periculoase din punct de vedere rutier.

„Aceste dispozitive radar pe trepied vor fi întâlnite exclusiv în zonele cu risc rutier. Vor fi amplasate în fiecare zi în zonele cu risc rutier astfel încât etapizat să putem atinge toate zonele cu risc rutier din România în toată țara.

Pentru acest proiect, acest sistem e-Sigur, avem pregătite 700 de dispozitive radar de tip pistol, care vor putea fi observate treptat pe marginea drumului public, alături de un echipaj de Poliție Rutieră”, a declarat Bogdan Oproiu.

Ce tipuri de abateri vor fi sancționate?

În timp ce radarele utilizate anterior necesitau operarea manuală de către polițiști, noile dispozitive funcționează automat, capturând continuu imagini din trafic.

Acest lucru permite identificarea și sancționarea mai multor tipuri de abateri rutiere.

Printre încălcările care pot fi detectate de noile radare se numără:

  • Depășirea limitei legale de viteză;
  • Efectuarea depășirilor neregulamentare;
  • Nepurtarea centurii de siguranță;
  • Conducerea agresivă;
  • Neutilizarea sistemelor de iluminare.

Înregistrările sunt analizate de polițiști, iar sancțiunile, fie că este vorba de amendă pentru viteză sau alte contravenții, sunt trimise prin poștă la adresa de domiciliu a șoferului.

Un sistem menit să îmbunătățească siguranța rutieră

Noul sistem e-Sigur este conceput pentru a descuraja comportamentele riscante în trafic și pentru a spori siguranța pe drumurile din România.

Amplasarea acestor radare fixe în zone strategice reflectă o abordare mai eficientă a autorităților în combaterea principalelor cauze ale accidentelor rutiere.