Șoferii, obligați să mențină curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale mașinii

Potrivit unei schimbări din anul 2022 a Codului Rutier, șoferii care nu respectă obligația de a “menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” riscă o amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni.

Nerespectarea acestor prevederi atrage pentru șoferi o amendă din clasa a III-a, care implică între șase și opt puncte de amendă. Conform noilor reglementări, această sancțiune se va situa între 990 și 1.320 de lei.

Aceste sume sunt stabilite ținând cont de valoarea punctului de amendă, care este de 165 de lei, începând cu începutul anului 2024. Totodată, trebuie menționat că, în acel moment, salariul minim brut pe economie se situa la 3.300 de lei.

geamuri murdare masina
Ţine geamurile curate la maşină! / SURSA FOTO: Freepik – fxquadro

Care sunt clasele de amendă?

În România, există cinci clase de amendă. Primele patru sunt aplicabile persoanelor fizice, în timp ce clasa a cincea se aplică doar persoanelor juridice.

Astfel, amenda maximă pentru persoane fizice (echivalentul a 20 de puncte de penalizare) este de 3.300 de lei, iar pentru persoanele juridice, amenda maximă (echivalentul a 100 de puncte de penalizare) poate ajunge până la 16.500 de lei.

Iată care sunt clasele de sancțiuni:

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Când ar trebui să îți schimbi uleiul de motor

Amintim că uleiul de motor al unei mașini ar trebui schimbat periodic, pentru menținerea sănătății motorului mașinii. Cu toate acestea, rămâne o întrebare pe care mulți șoferi o pun des: cât de des ar trebui să facă acest lucru?

Răspunsul poate fi complex, deoarece variază în funcție de condițiile de conducere și de obiceiurile individuale. Autoweek oferă câteva sfaturi esențiale în acest sens.

Până nu demult, estimările pentru intervalele de schimbare a uleiului erau de până la 5.000 de kilometri, însă datorită îmbunătățirilor semnificative în sistemele de livrare a combustibilului, materialele motorului, metodele de fabricație și compoziția uleiului, acestea s-au extins considerabil.

Astăzi, motoarele moderne permit intervale de schimbare a uleiului de 12.000 sau chiar mai mult de 16.000 de kilometri. Deci, când este cel mai potrivit moment pentru a face această operațiune? Mai multe puteți afla aici.