Amenda pentru conducătorii auto, care nu dețin o rovinietă și care sunt depistați cu camerele video, se prescrie în termen de opt luni dacă șoferul nu primește contravenția de la Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere. Mai mult, șoferii pot fi amendați doar o singură dată, în cele opt luni, dacă circulă fără rovinietă.
Un șofer prins fără rovinietă anul trecut, la începutul lunii iulie, a primit procesul verbal de la Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere după mai bine de patru luni. După ce achitat amenda și a cumpărat rovinietă a întrebat dacă este posibil să fie amendat de mai multe ori pentru aceeași faptă în contextul în care a circulat fără a achita taxa de drum în ultimele luni ale anului.
„Am primit un proces verbal prin care am fost informat că la începutul lunii iulie am circulat pe drumurile naționale fără rovinietă. Procesul verbal a fost primit abia la jumătatea lunii noiembrie am primit procesul verbal de la CNADNR. În tot acest timp, am circulat cu mașina fără să știu că nu am achitat taxa de drum. După ce am primit procesul verbal am achiat amenda și am cumpărat rovinietă. Este posibil să fiu amendat de mai multe ori dacă am cumpărat rovinietă abia în noiembrie? Nu este normal să fiu prins fără rovinetă în iulie și să primesc procesul verbal abia în noiembrie”, spune șoferul prins fără rovinietă.
Conform legii, șoferul prins fără rovinietă poate fi amendat o singură dată până în momentul transmiterii procesului verbal de constatare a contravenţiei. „Conducătorii auto prinși fără rovinetă nu pot fi amendați de mai multe ori pentru aceeași faptă. Conform legii, angajații Centrului de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică – CESTRIN au șase luni la dispoziție pentru a scoate amenda din aparat după care încă 60 de zile pentru trimite procesul verbal de constatare a contravenţiei șoferului prins fără rovinietă. În toată această perioadă, șoferii nu pot fi amendați de mai multe ori la rând”, ne-au explicat reprezentanții CNAIR.
În prezent, amenda pentru lipsa rovinietei este între 250 și 4.500 de lei, în funcţie de tipul vehiculului. Dacă amenda contravențională se achită în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului verbal de constatare a contravenției și a înștiințării de plată, contravenientul poate achita jumătate din valoarea amenzii.