Mai exact, reprezentanţii UNTRR solicită ca prevederile articolului 5, punctul 1, din ordonanţa militară nr. 3 din data de 24.03.2020, prin care toate persoanele care intră în România sunt izolate la domiciliu/carantină, să nu se aplice în cazul conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care realizează transporturi internaţionale, dacă aceştia nu prezintă simptome asociate noului coronavirus, se arată într-un comunicat de presă.
„Blocarea transporturilor rutiere de mărfuri va crea efecte imediate şi catastrofale iremediabile prin oprirea producţiei şi comerţului. Transporturile internaţionale şi naţionale de mărfuri, alături de sistemul energetic şi sistemul financiar, trebuie ţinute ca linii vitale funcţionale, întrucât doar aşa vor putea funcţiona sistemele medicale şi de alimentaţie publică”, se menţionează în comunicat.
Reprezentanţii UNTRR au subliniat că, prin ordonanţa militară nr. 1 din 17.03.2020, şoferii profesionişti erau excluşi din cadrul măsurii de autoizolare sau carantină timp de 14 zile, însă în acest moment situaţia nu este clară odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei militare nr. 3 din 24.03.2020.
Se cer instrucțiuni clare
De asemenea, UNTRR solicită Guvernului să transmită instrucţiuni clare funcţionarilor direcţiilor de sănătate publică, Poliţiei, Jandarmeriei să nu mai informeze eronat şoferii profesionişti că trebuie să intre în carantină, inclusiv familiile acestora.
„Dacă trebuie să facă cercetări suplimentare privind statutul de angajat la o firmă de transport, aceasta poate furniza toate documentele cerute, iar după şoferul trebuie să fie scos de pe lista persoanelor carantinate. Legea trebuie să fie clară şi trebuie aplicată unitar de toate autorităţile statului, altfel este lăsat loc pentru abuzuri”, se mai precizează în comunicat.
UNTRR solicită ca forţele de ordine să nu solicite şoferilor profesionişti prezentarea declaraţiei pe propria răspundere privind deplasarea, în condiţiile în care şoferul se află în camion şi are asupra sa mai multe documente doveditoare, precum contractul de muncă, CMR, legitimaţie de serviciu, card tahograf, atestatul profesional pentru transport marfă.
Totodată, o rganizaţia atrage atenţia ca sunt unele prefecturi, precum cea din Satu Mare, care au venit cu recomandări privind cazarea şoferilor profesionişti în alte spaţii la întoarcerea în ţară decât cu familia, ca excepţie la ordonanţele militare nr. 1 şi nr. 2. UNTRR menţionează că această măsură este abuzivă şi nu poate fi aplicată atâta timp cât şoferii profesionişti sunt excluşi de la autoizolare/carantină dacă nu prezintă simptome asociate coronavirusului.
„„stfel, UNTRR solicită Guvernului să vină urgent cu lămuriri asupra excluderii conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone din aplicarea ordonanţei militare nr. 3 din 24.03.2020 şi cu informaţii precise privind controlul realizat asupra acestora de către autorităţi, altfel economia României se va bloca, cu consecinţe catastrofale generate de lipsa mărfurilor, dar şi de închiderea unităţilor de producţie şi reducerea considerabilă a comerţului, ceea ce va produce mai multe victime în timp foarte scurt comparativ cu noul coronavirus în următoarele 90 de zile”, se mai spune în comunicat.