În ultimii ani, testele antidrog pentru șoferi au devenit o practică standardizatã pe drumurile din România, însă un incident recent a ridicat mari semne de întrebare. Imaginați-vă că ați trecut un test DrugTest și ați obținut un rezultat pozitiv, deși nu ați consumat niciodată substanțe interzise.
Ce pași ar trebui să urmați? Ce drepturi aveți și cum puteți dovedi că nu ați fost influențat de droguri? Realitatea este că, în fața unui rezultat pozitiv, mulți șoferi nu știu ce să facă, iar acest lucru poate duce la situații dramatice. Iată ce trebuie să știți dacă vă aflați într-o asemenea situație!
Polițist testat pozitiv la DrugTest în timpul serviciului
Un polițist din orașul Băicoi, județul Prahova, aflat în timpul serviciului, a folosit un aparat DrugTest pentru a se testa pe cont propriu, iar rezultatul a fost pozitiv. El luase anterior o pastilă de Ibuprofen.
Din cauza rezultatului pozitiv, au fost recoltate probe biologice pentru confirmarea testului inițial. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, s-a demarat o verificare internă pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs această situație.

„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova a fost declanșată o verificare internă, menită să analizeze circumstanțele în care s-a produs acest incident și respectarea procedurilor în utilizarea echipamentelor de testare.
Inspectoratul de Poliție Județean Prahova reiterează angajamentul său ferm pentru asigurarea integrității și profesionalismului în rândul efectivelor, precum și pentru aplicarea riguroasă a normelor în vigoare”, a transmis Poliția Prahova.
Rezultatele analizelor arată că polițistul nu consumase droguri
După prelevarea probelor biologice, rezultatele de laborator au indicat că polițistul nu consumase substanțe interzise.
Potrivit IPJ Prahova, agentul s-a testat inițial pentru a verifica funcționarea aparatului, întrucât observase o eroare la dispozitiv.
„Din primele verificări, au reieșit următoarele: polițistul, fiind de serviciu, la Compartimentul Rutier al Poliției orașului Băicoi, a deschis aparatul DrugTest pentru a vedea dacă este încărcat, astfel încât să-l folosească în activitățile din teren. La deschiderea aparatului, a observat că acesta prezintă o eroare.
Din acest motiv, pentru a se asigura că aparatul este sau nu în parametrii optimi de funcționare, a decis să se testeze. Aparatul a arătat un rezultat pozitiv, drept pentru care a mers la o unitate medicală, unde i-au fost recoltate probe biologice. Astăzi a fost primit rezultatul negativ de la unitatea medicală”, a precizat IPJ Prahova.
Poliția vrea aparate DrugTest mai precise
Eroarea apărută în acest caz readuce în atenție problema preciziei aparatelor DrugTest utilizate în România. Potrivit unui anunț al Poliției Române, autoritățile intenționează să achiziționeze dispozitive de testare cu o acuratețe mai mare.
ONG-ul FACIAS a solicitat Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) detalii despre necesarul de astfel de aparate, costurile estimate și momentul în care acestea ar putea intra în dotarea polițiștilor.
De asemenea, a fost cerută o clarificare privind rata de eroare a dispozitivelor în cazul anumitor medicamente, suplimente alimentare și alimente care pot genera rezultate fals pozitive.
În urma acestui incident, Serviciul Rutier Prahova a decis trimiterea dispozitivului defect pentru verificări suplimentare și remedierea eventualelor probleme tehnice.