Șoferii din România vor scăpa de amendă dacă nu au rovinietă. Totuși, ei au la dispoziție doar 24 de ore pentru a plăti una. Legea a primit undă verde din partea președintelui Klaus Iohannis.
Termen de grație pentru șoferii care nu au plătit rovinieta
Termen de grație pentru șoferii care nu au plătit rovinieta. Marți, președintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege care aduce o modificare importantă în ceea ce privește plata rovinietei, taxa pentru utilizarea drumurilor naționale din România.
Conform noilor prevederi, șoferii vor avea la dispoziție un termen de grație de 24 de ore pentru a achita rovinieta, oferindu-le astfel mai multă flexibilitate în cazurile în care uită sau nu pot efectua plata în avans.
Această măsură modifică Legea nr. 226/2023 și introduce o excepție de la regula generală, care impunea ca rovinieta să fie achitată anterior utilizării rețelei de drumuri naționale.
Concret, șoferii vor putea achita rovinieta pentru ziua în curs până cel târziu la ora 24 a zilei următoare.
Ce este rovinieta?
Rovinieta reprezintă o taxă de drum impusă obligatoriu pentru toate vehiculele destinate transportului de mărfuri sau persoane care circulă atât pe drumurile naționale, cât și pe cele din interiorul municipiilor și reședințelor de județ.
Conform legislației, taxa de drum este un document sau o înregistrare electronică ce certifică plata tarifului impus pentru utilizarea rețelei de drumuri naționale din România.
Taxa se aplică pe întreaga rețea de drumuri naționale din România, conform articolului 6, alineatul 1 din Ordonanța Guvernamentală 43/1997.
Această taxă este necesară pentru drumurile de interes național, care sunt proprietate publică a statului și facilitează conexiunile între marile orașe, municipii, reședințe de județ și granițele țării.
Potrivit Ordonanței Guvernamentale 15/2002, actualizată prin Ordonanța de Urgență 8/2015 și Legea 186/2015, tariful se aplică rețelei de drumuri naționale, dar nu se include sectoarele de drum din intravilanul municipiilor, delimitate de indicatoarele de intrare și ieșire.
Drumurile naționale, definite în acest context, includ autostrăzi, drumuri expres, drumuri naționale europene (E), principale și secundare, toate având un rol esențial în asigurarea legăturilor între capitalele județelor, obiectivele naționale și țările vecine.
Pentru a evita eventualele neplăceri, șoferii pot verifica online dacă rovinieta achitată este încă valabilă pentru perioade mai lungi.
De obicei, rovinieta se poate achiziționa pentru intervale fixe de timp, cum ar fi 1 zi, 7 zile, 30 de zile sau 12 luni. Înainte de a porni la drum, șoferii pot verifica rapid și simplu valabilitatea rovinietei, având nevoie doar de numărul de înmatriculare și seria de pe șasiu. Valabilitatea rovinietei poate fi consultată ușor online.