Luminile de ceață. Reguli și sancțiuni conform Codului Rutier

Ceața este unul dintre cele mai periculoase fenomene meteo pentru șoferi, reducând vizibilitatea în unele cazuri chiar sub 50 de metri. Pentru siguranța rutieră, legislația rutieră prevede când să folosim luminile de ceață, iar nerespectarea acestor reglementări poate atrage sancțiuni severe.

Sistemul de iluminare al unui vehicul include:

  • Stopul de ceață amplasat în partea din spate, obligatoriu pentru toate vehiculele;
  • Proiectoarele de ceață în partea din față, care sunt opționale, dar utile pentru vizibilitatea crescută în condiții meteo dificile.

Proiectoarele și stopul de ceață se activează manual sau automat, dacă mașina este dotată cu senzori speciali. Aceste lumini sunt utilizate pentru a crește vizibilitatea mașinii în trafic și pentru a reduce riscul de accidente, transmite promotor.ro.

Ce obligații au șoferii

Șoferii sunt obligați să aprindă stopul de ceață atunci când vizibilitatea este redusă din cauza ceții, ploilor abundente sau ninsorilor, indiferent de ora din zi. Utilizarea acestor lumini este valabilă pe toate categoriile de drumuri, iar nerespectarea acestei reguli poate duce la sancțiuni.

Luminile de ceață, dacă sunt folosite în mod abuziv, atunci când condițiile meteo nu o impun, constituie o contravenție, deoarece poate deranja șoferii din sens opus sau pe cei care circulă în spatele vehiculului.

Sancțiunile prevăzute de Codul Rutier

Codul Rutier nu prevede sancțiuni nu sunt folosite proiectoarele de ceață din față. Totuși, în cazul în care nu aprinde stopul de ceață spate în condiții de vizibilitate redusă șoferii încalcă legea.

Utilizarea abuzivă a luminilor de ceață. Conform Art. 100 din Codul Rutier, utilizarea luminilor de ceață în condiții nejustificate (când afară este senin sau vizibilitatea este normală) constituie o contravenție. Aceasta este sancționată cu:

  • 4-5 puncte de amendă;
  • 3 puncte de penalizare.

La valoarea actuală a punctului de amendă, stabilită la 165 de lei, sancțiunea pentru șoferi este cuprinsă între 660 și 825 de lei.

Recomandări pentru șoferi

Aprindeți luminile de ceață doar în condiții de vizibilitate scăzută: ceață densă, ploi torențiale sau ninsoare abundentă. Evitați utilizarea abuzivă a acestor lumini, pentru a nu pune în pericol siguranța altor participanți la trafic.

Verificați periodic funcționarea sistemului de iluminare al vehiculului, inclusiv proiectoarele și stopul de ceață.