Ce este considerat accident rutier?

Potrivit art. 75 din OUG nr. 195/2002, un accident rutier este orice eveniment produs pe un drum public, cu implicarea unui vehicul aflat în mișcare, care provoacă pagube materiale, răniri sau decese. În cazul în care sunt doar avarii, conducătorii auto trebuie să mute vehiculele pentru a nu încurca traficul, apoi să meargă la poliție.

În lipsa unei constatări amiabile sau a unei polițe CASCO, șoferii sunt obligați să se prezinte la unitatea de poliție în termen de cel mult 24 de ore. Dacă nu o fac, riscă sancțiuni, potrivit legalbadger.org.

Ce prevede legea în caz de nedeclarare?

Conform art. 79 din OUG nr. 195/2002, neprezentarea la poliție în 24 de ore după un accident rutier cu pagube materiale atrage sancțiuni contravenționale. În unele cazuri, se poate suspenda dreptul de a conduce.

Șoferii care părăsesc locul accidentului fără a anunța autoritățile, chiar dacă nu sunt victime, riscă sancțiuni mai dure. Dacă evenimentul implică răniri sau decese, intervine obligația imediată de a sesiza poliția și de a păstra locul accidentului nemodificat.

Bogdan, ofițer de poliție rutieră, afirmă că legea este clară: „Orice conducător implicat într-un accident rutier cu victime trebuie să sune la 112. Lipsa unei reacții rapide poate însemna chiar dosar penal”.

politie
SURSA FOTO: Dreamstime

Când intervine răspunderea penală?

Dacă accidentul a provocat vătămări corporale sau decese, iar șoferul nu anunță poliția sau părăsește locul faptei, poate fi acuzat penal. Conform art. 77 din OUG nr. 195/2002, acesta trebuie să informeze imediat autoritățile.

Răspunderea penală se aplică și martorilor care nu anunță accidentul. Art. 266 din Codul penal prevede pedeapsa cu închisoare de la 1 la 3 ani pentru omisiunea sesizării autorităților în cazul unei fapte ce a dus la moartea unei persoane.

Totodată, art. 203 din Codul penal sancționează cu închisoare de până la 1 an sau amendă, pe cei care, aflându-se în preajma unei persoane aflate în pericol, nu oferă ajutor și nu anunță autoritățile.

În plus, art. 204 stabilește că împiedicarea intervenției echipajelor de salvare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Ce se întâmplă cu despăgubirea?

Ignorarea termenului legal de 24 de ore poate afecta și procesul de obținere a despăgubirilor de la asigurator. Art. 80 din OUG nr. 195/2002 prevede că în cazul unui accident care nu implică alt vehicul, șoferul trebuie să meargă la poliție în același termen, dacă nu are asigurare facultativă.

Asiguratorii pot refuza să plătească daunele dacă nu există documente de constatare emise de poliție. În lipsa acestora, procesul de obținere a reparației vehiculului poate deveni anevoios.