Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a oferit noi precizări cu privire la Ordonanța 84. Acesta spune că aparatul de testare nu dă un rezultat greșit. Aparatul doar dă un rezultat în funcție de ceea ce constată în cavitatea bucală.
Se fac eforturi pentru a intensifica testarea șoferilor
Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a discutat recent, în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN, despre inițiativele legislative și tehnice recente privind testarea șoferilor pentru consumul de droguri.
Despescu a subliniat faptul că s-au făcut eforturi semnificative pentru:
- a intensifica activitățile de testare a șoferilor
- și a elimina din trafic persoanele care încalcă regulile de circulație
În declarațiile sale, Bogdan Despescu a menționat că MAI a investit semnificativ în creșterea capacității de testare a Poliției Române. Numărul aparatelor de testare a fost crescut substanțial, ajungând la 800 de unități. Dintre acestea, 45 sunt distribuite doar în județul Constanța, comparativ cu cele 15 existente în toamna anului trecut.
„Cred că este de datoria noastră să prezentăm toată imaginea, după toamna anului trecut. La momentul respectiv, cetățenii, opinia publică, dumneavoastră, presa, ați cerut, pe de o parte, intensificarea activităților de testare și scoaterea din trafic a celor care încalcă regulile de circulație. În același timp, creșterea capacității de testare la nivelul Poliției Române și instrumente legislative care să oblige polițistul din stradă să testeze persoanele și să nu fie la îndemâna lui, să existe niște criterii cu un trecut infracțional sau contravențional vizavi de conducătorul auto, astfel încât să nu avem cazuri gen 2 Mai.
Am dat drumul la o dezbatere, care a avut la bază documentarea în 24 de state în Uniunea Europeană. Ne-am inspirat de la alte țări. Vă punem la dispoziție toate aceste reglementări care există în cele 24 de state. Am venit cu o investiție majoră și am ajuns la 800 de aparate de testare. 45 de aparate sunt numai în județul Constanța, când toamna trecută erau 15. Iată că noi ne-am asumat ceva și am ajuns unde suntem astăzi”, a spus Bogdan Despescu, în direct la Antena 3 CNN.
România s-a aliniat la standardele internaționale
Despescu a evidențiat faptul că achiziția acestor echipamente a fost realizată pe baza unor documentări ample și a unor modele de bune practici din alte 24 de state ale Uniunii Europene. Astfel, România s-a aliniat la standardele internaționale în ceea ce privește combaterea consumului de substanțe interzise la volan.
„Vă reamintesc, în decembrie, am prezentat toată tehnica achiziționată pe fonduri europene, pe lângă aceste aparate de testare droguri, de testare alcool, pentru că nu este o problemă numai cu cei care consumă droguri și se urcă la volan, avem o problemă mare și din perspectiva celor care consumă alcool și se urcă la volan.
25.000 de conducători auto, anul trecut, au fost scoși din trafic de noi pentru consum de alcool”, a mai precizat Bogdan Despescu.
Aparatul anti-drog nu dă un rezultat greșit
Potrivit lui Despescu, sistemul actual de testare include și o aplicație numită eDAC, care permite verificarea trecutului infracțional și contravențional al șoferilor. Aceasta obligă polițiștii să testeze persoanele oprite în trafic pentru consumul de droguri, asigurându-se că testele sunt efectuate în mod obiectiv și pe baza unor criterii clare.
În cazul în care un șofer este testat și rezultatul este pozitiv, acesta este condus la un laborator pentru colectarea probelor biologice necesare pentru confirmarea prezenței substanțelor în sânge.
Despescu a precizat că aparatele de testare sunt extrem de eficiente. El mai spune că rezultatele preliminare nu sunt suficiente pentru a demonstra prezența substanțelor în sânge. Așadar este necesară confirmarea prin analize de laborator.
„Fac precizarea că achiziția noastră s-a direcționat pe cele mai bune aparate existente pe piață. Avem același tip de aparat ca celelalte structuri de poliție.
În trafic, conducătorul auto este oprit, este verificat și avem o aplicație pe care am prezentat-o publicului, eDAC, din perspectiva, de exemplu, trecutului infracțional și contraventional sau, dacă are substanțe, polițistul este obligat să-l testeze, din punct de vedere al drogurilor.
Dacă la testul respectiv iese pozitiv, este obligat să-l conducă la un laborator de recoltare a probelor biologice, astfel încât să avem o analiză, pentru că acest aparat este foarte eficient, detectează orice substanță interzisă. El nu dă un rezultat greșit, el dă rezultatul în funcție de ce constată în cavitatea bucală. Asta nu înseamnă că aparatul este greșit.
Dacă, la momentul testării, avem o detecție preliminară de substanță interzisă în cavitatea bucală, nu înseamnă că are în sânge. Pentru a dovedi că are în sânge, este nevoie obligatoriu de analiza de laborator”, a mai spus Bogdan Despescu, în direct la Antena 3 CNN.
OUG ar putea crea noi abuzuri
Această ordonanță a generat controverse, fiind criticată de Consiliul Superior de Medicină Legală pentru potențialele abuzuri pe care le-ar putea facilita.
Consiliul Superior de Medicină Legală a atras atenția asupra faptului că există substanțe, cum ar fi cele din alimente sau medicamente, care nu au efecte psihoactive asupra șoferilor. Totuși, pot fi detectate de testele toxicologice.
Exemplele includ macul sau codeina, utilizată ca antitusiv. Consiliul a solicitat o reevaluare a modului în care este interpretată starea de influență și efectele sale asupra conducerii auto.