Achiziţionarea unui astfel de sistem costă între 3.000 şi 100.000 de euro, în funcţie de dimensiunile companiei şi complexitatea programului, dar, pe termen mediu, promite să aducă economii de zece ori pe-atåt.

„Închipuiţi-vă că recrutorii lucrează cu un volum imens de date provenite din diverse surse: site-urile de cariere, tårgurile de joburi, website-ul companiei, anunţuri în publicaţiile specializate, recomandări, toate pe suport diferit şi completate de fiecare candidat cum a ştiut el mai bine. În aceste condiţii, un raport de activitate pe o anume perioadă sau un raport de eficienţă pe canale/surse este greu sau imposibil de realizat“. Studiul de caz imaginat de Silvia Iordache, marketing manager al furnizorului de software de recrutare SincronHR, are o rezolvare fericită: implementarea unui program specializat „reduce dramatic timpii procesului de recrutare, ceea ce înseamnă cåştig în bani, după care toată informaţia este păstrată într-o bază de date complexă, cuprinzånd tot feedbackul obţinut pe parcursul etapelor de recrutare“. Utilizate de cåţiva ani şi în marile companii din Romånia, programele electronice de resurse umane se află încă în fază incipientă, iar cele mai răspåndite programe de acest tip vizează funcţii „clasice“, precum calculul salarial (payroll) şi administrarea şi evaluarea personalului.

Sistemele integrate, de evitat

Deşi multe dintre firmele de profil vă vor prezenta programe integrate de resurse umane, este puţin probabil ca un asftel de furnizor să fie specializat pe toate funcţiile de HR (recrutare, payroll, programul de lucru, evaluarea personalului etc.). Informaţi-vă, aşadar, care este domeniul de specialitate al fiecărei firme în parte şi achiziţionaţi, în consecinţă, mai multe programe. Dezavantajul acestei strategii este că, avånd în vedere complexitatea fiecărui software în parte, omul de HR va trebui să devină specialist şi în IT, iar adaptarea la toate programele îi va ocupa mai mult timp decåt se aşepta iniţial. Totuşi, de curånd a apărut HRXML, un consorţiu la care au aderat cei mai mari furnizori de software HR din lume – Oracle, SAP, Taleo şi Lawson – şi al cărui obiectiv este ca, indiferent de interfaţa unui astfel de program, el să îndeplinească 40 de funcţii considerate esenţiale în resurse umane. Astfel, chiar dacă aţi implementat cinci programe de la cinci furnizori diferiţi, atåta timp cåt aceştia sunt parte din HRXML, ele vor fi coerente şi vă vor economisi din timpul pierdut altfel.

În cazul marilor corporaţii, cele mai răspåndite programe de resurse umane şi ERP (gestionarea resurselor întreprinderii) sunt cele legate strict de factorii financiari şi operaţionali, iar principalii jucători de pe această piaţă sunt Oracle, SAP şi, în mai mică măsură, Microsoft. Un raport al portalului de specialitate hrzone.com critică fidelitatea marilor companii pentru acest tip de softuri. „Greşeala lor este că optează pentru aceste sisteme de proporţii gigantice, a căror implementare durează pånă la doi ani, timp în care, ca urmare a mersului rapid al tehnologiei şi al economiei, pe ansamblu, apar noi versiuni mult mai performante şi mai simple“, se precizează în studiu.

Pe piaţa autohtonă, cele mai cunoscute companii de profil sunt TotalSoft, KeySoft şi Sincron HR.

400 de companii-client are TotalSoft pentru aplicaţia integrată Charisma HR. Printre aceştia, BRD, Carrefour, UniCredit, Loteria Romånă şi Orange