Soft-uri de spionaj au fost folosite în țări ale Uniunii Europene: Este o amenințare gravă la adresa democrației

Un raport interimar al Parlamentului European arată că au fost folosite, într-un mod ilegal, programe de spionaj în cel puțin patru țări din blocul comunitar, acestea fiind Polonia, Ungaria, Grecia și Spania. Raportul, care a fost dat publicității în cursul zilei de marți, 8 noiembrie, propune și un moratoriu asupra acestei tehnologii.

„Utilizarea abuzivă de soft-uri de spionaj în state membre ale UE constituie o ameninţare gravă la adresa democraţiei pe întregul continent”, a declarat eurodeputatul Sofie in’t Veld, din Olanda, din cadrul Renew Europe, în cadrul unei conferințe de presă.

Aceasta a mai spus că „într-o democrația plasarea oamenilor sub supraveghere ar trebui să fie excepţia şi nu ar trebui să fie posibil să se abuzeze de ea în scopuri politice, partizane”.

Guvernele au refuzat să dea informații comisiei de anchetă PEGA

Eurodeputatul din Olanda și-a exprimat regretul cu privire la faptul că anumite guverne nu au fost de acord să ofere informații comisiei de anchetă a Parlamentului European (PEGA). Drept urmare, aceasta a trebuit să apeleze la alte surse pentru cercetări, în special la anchetele jurnalistice.

„În Polonia şi Ungaria, vedem că spyware-ul Pegasus este o parte integrantă a unui sistem conceput pentru a controla şi chiar oprima cetăţenii care formulează critici la adresa guvernului, membri ai opoziţiei, jurnalişti, avertizori de integritate”, a afirmat ea.

Raportul interimar va fi discutat și amendat în cadrul comisiei PEGA

Sofie in’t Veld a mai spus că PEGA a cerut Greciei o anchetă urgentă și aprofundată cu privire la acest scandal al interceptărilor prin programul Predator, subliniind că „vedem semne ale unei utilizări sistematice şi pe scară largă în cadrul clar al unei strategii politice”.

Nu în ultimul rând, ea mai spune că în Spania există destule dovezi care să arate că „personalităţi politice şi din alte domenii au fost spionate fără a avea vreo legătură cu vreo ameninţare evidentă şi iminentă la adresa securităţii naţionale”.

Așadar, eurodeputatul olandez mai spune că raportul va fi discutat și amendat în cadrul comisiei PEGA de diferitele grupuri politice. De asemenea, versiunea finală va fi supusă la un vot în Parlamentul European, acesta urmând să aibă loc în luna martie sau iunie anul viitor.