Grupul Vodafone a ajuns la o intelegere cu compania SoftBank, cel mai mare furnizor japonez de internet in banda larga, prin care acesta va prelua 97,68% din actiunile subsidiarei Vodafone din Japonia. Cumparatorul a oferit 8,9 miliarde lire sterline, din care 6,8 miliarde lire sterline in numerar. Ulterior, Vodafone va imparti actionarilor dividende in valoare de sase miliarde lire sterline.

“Sunt incantat sa anunt aceasta tranzactie, care reprezinta o solutie buna pentru Vodafone. Pretul foarte atractiv va genera dividende catre actionari in valoare de sase miliarde de lire sterline si va intensifica cresterea actiunilor”, a declarat Arun Sarin, chief executive of Vodafone.

SoftBank intentioneaza sa achizitioneze actiunile Vodafone Japonia prin subsidiara sa Bidco.

Ca rezultat al tranzactiei, Vodafone va primi aproximativ 6,8 miliarde lire sterline, actiuni la Bidco, subsidiara SoftBank, in valoare de 1,5 miliarde lire sterline si un credit subordonat cu o valoare nominala de 500 milioane lire platibil lui Vodafone. Acest credit va fi inclus in datoriile preluate de Bidco, are o rata a dobanzii de 5% si va fi rambursabil dupa 30 septembrie 2013.

Subsidiara Vodafone din Japonia are o situatie financiara dificila, dupa ce vanzarile de telefoane 3G au fost reduse, iar conducerea a fost schimbată de doua ori in doar un an.

Softbank intentionează sa devina unul dintre cei mai importanti competitori de pe piaţa japoneză a telefoniei mobile, combin