Semnalul tras in ultimii ani de specialistii software, care decideau, unul dupa altul, sa paraseasca tara pentru a lucra in companii de succes din Occident, a ajuns in sfarsit la urechile demnitarilor. Acestia, mai de voie, mai de nevoia de a se adapta la conditiile impuse de Comunitatea Europeana, au decis ca este timpul sa puna mana pe franghia de la cortina si sa o traga in nasul softistilor dispusi sa plece peste hotare. Si pentru a-i convinge pe specialisti ca plaiurile mioritice pot fi la fel de fertile ca Sillicon Valley, Executivul i-a scutit de la plata impozitelor pe salarii pe toti softistii ce activeaza intr-o companie specializata in crearea de programe pentru calculator din Romania. Daca aceasta masura va stopa exodul ramane de vazut, mai ales ca specialistii respectivi sunt pusi sa aleaga intre salariile platite de companiile de software romanesti (ce ofera un salariu mediu net de 400 USD) si un venit ce poarte porni, intr-o companie straina, de la 3.000 USD si urca proportional cu valoarea specialistului. Decizia demnitarilor este un pas spectaculos spre reglementarea situatiei, insa parerea unanima in randul programatorilor este ca doar 10% dintre specialisti vor fi convinsi sa renunte la oportunitatea de a pleca sa lucreze pentru o companie din afara. Scutirea de la plata impozitului pe salarii va avea totusi o consecinta pozitiva. Companiile straine importante ce au ca obiect de activitate producerea de software sunt tentate sa deschida un punct de lucru pe teritoriul Romaniei. Astfel se vor crea noi locuri de munca, pe de o parte, iar pe de alta parte, Romania poate spera sa ocupe un loc mai important in industria tehnologiei si informatiei.
Conform reprezentantilor Asociatiei Nationale a Companiilor de Software (ANIS), 30% din absolventii fiecarui an parasesc companiile autohtone pentru o cariera in strainatate. Acum sunt motivati sa se gandeasca ceva mai mult inainte de a face pasul peste granita. Mai exact, specialistii software ce activeaza intr-una dintre companiile ce desfasoara activitati de creare de software acreditate prin ordin comun de Ministerul Finantelor si Ministerul Telecomunicatiilor vor fi scutiti de plata impozitelor pe salarii, singura conditie impusa fiind ca acestia sa aiba studii superioare recunoscute la noi in tara.
„Este un pas mic pe drumul reglementarii situatiei in industria software, insa unul fantastic de important. Este de laudat reactia guvernantilor, care au inteles ca pentru a putea lupta de la egal la egal este nevoie de crearea unor conditii asemanatoare cu tarile care beneficiaza, de ani buni, de aceste facilitati. Este surprinzator, dar un exemplu poate fi Irlanda, care multumita facilitatilor fiscale si nu numai, exporta mai mult software chiar si decat SUA”, ne-a declarat Florin Talpes, director executiv Softwin si presedintele ANIS.
Pe de alta parte, companiile de software vor avea capacitatea de a se dezvolta, o data scapate de grija impozitelor pe salarii, mai ales daca acestea folosesc un numar relativ mare de specialisti software. Concret, impozitul platit de firmele de software pentru fondul de salarii al angajatilor reprezinta cam 4-7% din cifra de afaceri a acestor companii. Premierul Adrian Nastase si-a exprimat speranta ca, prin decizia de anulare a impozitului pe salarii pentru softisti, vor creste investitiile in acest domeniu de activitate. Astfel, Ministerul Finantelor va putea sa recupereze cele 500-600 de miliarde de lei colectate anual din impozitul pe salariul celor aproximativ 10.000 de creatori de programe de calculator, din activitati conexe acestei industrii.
Sindicatele din celelalte domenii nu au reactionat
„Nivelul de salarizare in domeniul software este oricum periculos de mare in comparatie cu celelalte salarii din Romania. Anularea impozitului pentru aceasta categorie de salariati nu va fi decat un motiv in plus de a convinge specialistii sa lucreze in continuare in tara. Anularea impozitelor pe salarii va incuraja in mod vizibil si productia de software pentru piata romaneasca, ceea ce este un lucru cat se poate de bun”, ne-a explicat Liviu Dragan, director general Total Soft.
Singura nemultumire este provocata de faptul ca majoritatea companiilor de software nu folosesc doar programatori, ci si o seama de operatori sau ingineri de sistem, care nu au intrat in schema gandita de guvernanti si care fac parte din acelasi angrenaj, lucrand cot la cot cu softistii pentru realizarea unui produs. Practic, scutirea de impozit pe salariu se aplica doar pentru creatorii de softuri, nu si pentru cei care au o contributie indirecta in acest sens.
„In acest moment, cu avantajele fiscale de care dispun in Romania, firmele de software sunt peste toti ceilalti in industria de soft internationala. Urmatorul pas va fi de a gandi aceleasi facilitati si pentru industria de hardware. Am remarcat dovada de maturitate data de sindicatele din alte domenii de activitate, care au inteles ca dezvoltarea industriei software este prioritatea numarul unu in Romania” ne-a mai declarat deputatul Varujan Pambuccian, „nasul” tuturor propunerilor legislative concepute pentru a veni in ajutorul domeniului IT romanesc. Desi initial a existat teama ca o propunere legislativa pentru scutirea de impozite in domeniul IT va provoca reactii in randul sindicatelor, nimeni nu a protestat dupa decizia de joi a Executivului.
Salariul mediu net pentru softisti creste la aproape 500 dolari
In Romania lucreaza in crearea de programe pentru calculator aproximativ 10.000 de persoane, cu un salariu mediu net echivalent cu 380 de dolari, adica aproximativ 11 milioane de lei. Pentru acest venit, fiecare angajat platea un impozit lunar pe salariu in valoare de 3.300.000 lei. Adica aproximativ 112 dolari. Prin anularea acestui impozit, salariul mediu creste de la 380 de dolari la 492 USD. O crestere de 28%, mult mai putin decat a afirmat premierul Adrian Nastase, atunci cand a sustinut ca prin aceasta facilitate salariile softistilor se dubleaza. Totusi, procentajul este de doua ori mai mare decat cel avansat de o parte din patronii firmelor din domeniu. Acestia, suparati pe modul in care Guvernul intelege sa selecteze firmele si angajatii care vor beneficia de facilitati fiscale, au afirmat ca masura este doar o campanie de imagine a premierului, deoarece salariile softistilor nu vor creste cu mai mult de 10-15%. Atat membrii Executivului, cat si directorii celor mai importante companii din domeniu, considera ca scutirea de la plata impozitului pe salariu este o masura ce va reduce mult munca la negru in acest domeniu.