Primul fond de investiţii regional dedicat sectorului IT n-a fost să fie din România, ţara cu cea mai puternică şi recunoscută piaţă din zonă, ci din Bulgaria. E clar, vecinii de la sud se mişcă mai repede.
New Europe Venture Equity (NEVEQ) îşi va deschide un birou la Bucureşti şi are pregătite 22,5 milioane de euro pentru investiţii în industria IT din România şi Bulgaria. „Fondul este interesat să investească în medie între trei şi cinci milioane de euro pe companie. Cu banii aceştia se poate, probabil, cumpăra mai mult decât o companie mică, depinde însă foarte mult de stadiul în care se află firma“, spune, pentru Capital, Pavel Ezechiev, unul dintre partenerii care administrează fondul de investiţii. „Suntem interesaţi de două tipuri de companii: firme aflate la început de drum (start-up) şi companii care sunt puţin mai dezvoltate, cu o istorie de doi-trei ani, dar le-am prefera pe cele din urmă, în principal dezvoltare de software. Dar dacă este ceva foarte atractiv, atunci ne interesează şi producţia de hardware“, adaugă acesta.
Din capitalul strâns până acum de către fondul bulgar, 40% provin de la investitori din SUA, 20% de la investitori elveţieni, iar alte 20 de procente de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Restul banilor vine de la investitori particulari bulgari şi austrieci.
Ceea ce i-a atras pe bulgari spre România, după propriile lor afirmaţii, este dimensiunea şi potenţialul de creştere al pieţei. Potrivit analizelor NEVEQ, piaţa IT s-a cifrat anul trecut la peste un miliard de euro, iar anul acesta se aşteaptă la o creştere de 13%. Atât România, cât şi Bulgaria sunt ţări interesante, România este însă mai mare, astfel încât ne aşteptăm să găsim aici companii mai multe şi mai mari, cu mai multă expertiză în domeniu“, spune Ezechiev.
Pe lângă cele 22,5 milioane de euro angajate, fondul de investiţii, înfiinţat în luna martie a acestui an, îşi propune să crească sumele atrase până la aproximativ 40 de milioane de euro. Investitorul are ca obiectiv recuperarea banilor în circa trei până la cinci ani. Primul proiect concretizat a fost investiţia de trei milioane de euro într-un portal de servicii de turism din Bulgaria, lessno.com.
Trei antreprenori cu rădăcini în industria de profil
New Europe Venture Equity este administrat de Pavel Ezechiev şi alţi doi parteneri. „Konstantin Petrov a pornit compania de telefonie mobilă Orbitel din Bulgaria, care a fost cumpărată de Deutsche Telekom. Are 44 de ani, este un antreprenor adevărat şi are mai multe start-upuri la activ, iar BERD a investit în una dintre ele“, spune Ezechiev. „Ivo Evgheniev a lucrat de asemenea în telecomunicaţii şi private equity. Are 36 de ani şi a lucrat atât în Londra, cât şi în Bulgaria. A fost implicat în tranzacţii majore şi în fondul ECM, de asemenea partener al BERD“.
Pavel Ezechiev are 34 de ani şi a lucrat, printre altele, la Microsoft. „Mi-am petrecut cea mai mare parte a carierei în investment banking, mai exact în fuziuni şi achiziţii, am lucrat cu Deutsche Bank, dar şi în cadrul Agenţiei pentru Investiţii a Guvernului din Bulgaria“, spune el. Am înfiinţat fondul când am văzut că mediul de afaceri din cele două ţări este mai stabil, că din ce în ce mai multe companii din vestul Europei vin să facă afaceri aici, cumpără altele mai mici“.
Ideea de a apela la BERD pentru o parte din capital este explicată tot de Ezechiev: „În general, BERD are o politică de susţinere a IMM-urilor, dar cred că nu au reuşit să aibă suficient de multă expunere în faţa acestor IMM-uri, astfel încât să facă o investiţie directă. Le-a plăcut ideea noastră atât din punct de vedere investiţional, cât şi antreprenorial“.
Până acum, piaţa IT&C nu a fost asaltată de fondurile de investiţii. Tranzacţiile pot fi numărate pe degetele de la o mână. Dezvoltatorul de soluţii pentru managementul afacerii Siveco a atras investiţii din partea Enterprise Investors şi Intel Capital de 12 milioane de dolari, în schimbul a 32,5% din acţiuni, pachetul majoritar al TotalSoft a fost achiziţionat de Black Sea Fund LP şi Global Bulgaria & Romania Growth Fund CV, administrate de compania elenă Global Finance, iar recent fondul american Tiger Global Management, împreună cu un fond de investiţii olandez, a achiziţionat un pachet minoritar de acţiuni la site-urile de recrutare online bestjobs.ro şi ejobs.ro, valoarea celor două tranzacţii depăşind zece milioane de euro.
Ce s-a vândut
SIVECO Enterprise Investors şi Intel Capital au plătit 12 milioane de dolari în schimbul a 32,5% din acţiunile companiei de soft şi servicii.
TotalSoft pachetul majoritar a fost achiziţionat de două fonduri de investiţii administrate de compania elenă Global Finance.
BestJobs Şi eJobs Au încasat peste 10 milioane de euro de la fondul american Tiger Global Management care, împreună cu un fond olandez, a preluat pachete minoritare.