Cel mai probabil în 2012, România va avea un program electronic pentru „evidența reală“ a numărului de turiști cazați în structurile de primire turistică. Pentru acest proiect, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) a alocat suma de 400.000 de euro, fără TVA, bani proveniți de la bugetul de stat pe 2011. Potrivit reprezentanților MDRT, acest soft este similar programelor SAP, toți operatorii economici având accesul gratuit la acesta, printr-o interfață web, costurile fiind suportate integral de minister. Se dorește astfel raportarea online a sosirilor și plecărilor turiștilor, precum și accesul rapid la registrul de evidență al acestora. Registrul electronic trebuie să permită, în paralel cu operarea normală, exploatarea lui în scopul generării de rapoarte statistice și operaționale.
În ceea ce privește raportarea, se vor evidenţia, de comun acord cu MDRT, un număr de zece rapoarte standard predefinite în sistem. Programul electronic va fi proiectat să fie flexibil, astfel încât să permită extinderea ulterioară cu alte relatări. Câștigătorul licitației (pe care îl vom afla la finalul lunii aprilie) trebuie să livreze sistemul „la cheie“, să se ocupe de mentenanța acestuia, pe o perioadă de un an, și să ofere și training pentru utilizare.
Prea puțini turiști raportați
Motivul pentru care ministerul dorește implementarea unui astfel de sistem este constatarea unor diferențe între numărul de turiști raportați de către poliția de frontieră și cel raportat de către structurile de primire turistică. De remarcat că un sistem similar, poate nu atât de performant, este deținut şi de Institutul Naţional de Statistică (INS), care publică periodic statistici legate de turismul din România. „Cu noul sistem va reieși că avem cu 30% mai mulți turiști decât raportările oficiale sau măcar cel puțin încasări mai mari cu 30% decât cele declarate“, declară, pentru Capital, ministrul Elena Udrea. Potrivit demnitarului, după implementarea softului, controalele ministerului se vor înăspri tocmai pentru a verifica utilizarea sistemului de către operatorii economici predispuși la evaziune fiscală. „Poate a pornit de la necesitatea noastră de a avea un astfel de soft. Discutăm despre el de pe vremea lui Agathon (Dan Matei Agathon, fost ministru al turismului – n.red)“, spune Daniel Vasilescu, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc. „Nici INS nu are metodele cele mai bune de a înregistra turiștii. Noi, ANAT și ministerul facem raportări. Esențial este ca procentul de eroare să fie cât mai mic“, adaugă acesta. Potrivit lui Vasilescu, exceptând operatorii economici mari, sunt puțini cei care transmit date privind activitatea lor. „Însă, acest proiect trebuie susținut și de sancțiuni“, subliniază acesta.
O problemă, ridicată de Mihai Râjniță, secretarul general al Federației Industriei Hoteliere din România, este cea legată de conexiunea la internet, lucru vital pentru accesarea softului, în mediul rural. „Deocamdată, sectorul nu știe despre ce este vorba pentru că ministerul nu s-a consultat cu mediul de afaceri, nu ne-a explicat cum funcționează“, conchide Râjniță.
Avem cu 30% mai mulți turiști decât apar în raportările oficiale.
Elena Udrea, ministrul MDRT
Softul minune care va scoate la iveală turiștii din economia subterană
20 martie 2011, 00:26
Ultima modificare în 20 martie 2011, 02:26
Mai mulți turiști, mai puțină evaziune fiscală. Altfel spus, doi iepuri pe care ministerul Elenei Udrea vrea să-i împuște cumpărând cu 400.000 de euro un sistem informatic integrat al cărui rol va fi să țină socoteala turiștilor mai bine decât o fac (sau se prefac că o fac) patronii de hoteluri din România.
Etichete: elena udrea,
evaziune fiscala,
soft,
turism
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook